Тајна „црног лабуда“: Зашто је јахта британског Бил Гејтса потонула тако великом брзином

Г.С.
Foto: ББЦ

Три дана након потонућа јахте Бајезијан, истражитељи још увијек немају одговор на питање како је до тога дошло. Као ни како је јахта, дуга 56 метара, потонула невјероватном брзином.

Истрага још траје, препоставке се нижу, а рибари у сицилијанском селу Портичело, који су свједочили како Бајезијан брзо тоне у снажној олуји, тврде да се брод нашао на погрешном мјесту, у погрешно вријеме.

Ипак, италијанским тужиоцима, који истражују овај случај, фокус је на томе да ли су капетан и посада, предузели све неопходне мјере безбједности како би спријечили ову трагедију. Карстен Борнер, капетан једрилице која је међу првима притекла у помоћ тог дана, навео је да никада у животу није видео да брод те величине, потоне тако брзо. На јахти је било 22 путника и чланова посаде.

„У року од неколико минута ништа није остало”, каже Борнер, а преноси Гардијан.

Власник виле са које се могло видјети гдје је Бајезијанан био усидрен, изјавио је да је, након што су се појавиле вести о потонућу јахте, погледао своје снимке сигурносних камера, на којима се види како брод тоне.

„У року од само 60 секунди, види се како брод нестаје. Јасно се види шта се дешава. И, ништа није могло да се уради. Нестао је за врло кратко вријеме”, рекао је он за италијанску агенцију АНСА, преноси Си-Ен-Ен.

Спасиоци тренутно раде на претпоставкама о томе како је чамац потонуо тако брзо. У једном од могућих сценарија, чамац је потпунуо том брзином јер се нашао на удару торнада. Али, чињеница да други бродови у близини, попут Борнерове мале једрилице, нису доживјели исту судбину, указује на то да је догађај био локализоване природе.

На јахти је, иначе, био човјек који је назван британским Билом Гејтсом, Мајк Линч. 

Петнаест људи, укључујући Линчову супругу, успело је да побјегне са јахте пре него што се преврнула, док је тијело кувара на броду, држављанина Канаде и Антигве Рекалда Томаса, пронађено близу олупине неколико сати послије катастрофе, пренио је Ројтерс. До сада су пронађена тијела шест несталих особа у олупини Бајезијана, међу којима је била и Линчова 18-годишња ћерка Хана, предсједник банкарске компаније „Морган Стенли“, Џонатан Блумер са супругом и Линчов адвокат Крис Морвило са супругом Надом, преноси Нин.

Случај „црног лабуда”

Према писању италијанског листа „Ла Република”, рониоци који су вршили подводне инспекције чамца пријавили су да је отвор на броду био отворен, иако званичници још нису потврдили ту информацију. Уколико је отвор заиста био отворен, кроз њега су могле да уђу огромне количине воде, што је потенцијално могло да дестабилизује читав брод.

Иначе, супруга Мајка Линча, Ангела Барнс, је преживела. Она је за „Ла Републику” изјавила да се она и њен супруг у почетку нису бринули, све док се нису разбили прозори јахте. Рекла је да се пробудила у четири ујутру тог дана пошто се брод нагињао.

Предсједник Савјета за поморску потрагу и спасавање Метју Шенк, изјавио је да је случај попут овог изузетно риједак.

„Узимајући у обзир екстремне временске услове, ако је у питању био тромб (слаба врста торнада), а чини се да јесте, ја бих то класификовао као случај ‘црног лабуда’”, рекао је он.

Контекста ради, концепт црног лабуда, односи се на тезу да постоје тешко предвидиви и ријетки догађаји.

Чак и ван поморства, како је додао Шенк, има индустрија који се боре са случајевима „црног лабуда”. Иако торнадо, а ни тромб, није нешто што је карактеристично за Сицилију, није искључен ризик да до њих може доћи, оцијенио је Шенк.

„Мислим да је важно да видимо да ли ће се као резултат истраге појавити нешто што би могло да сугерише промјене у конструкцији јахте, или њену потенцијалну стабилност“, истакао је Шенк, наглашавајући да су прописи о бродоградњи „дизајнирани са безбједношћу на уму”.

 

„Посада брода те величине мора бити спремна на све”

Једриличар Габријел Бруни изјавио је за Гардијан да отворен отвор на великом броду попут овог, може да издржи улазак само мале количине воде. У случају јаке олује, како је рекао Бруни, није могао да се спријечи улазак велике количине воде.

„Изгледа ми вјероватно да је вода ушла однекуд. У супротном, брод ове величине не би могао да потоне тако брзо”, додао је Бруни.

Фабио Чефалу, 36-годишњи рибар из Портичела, такође један од првих који је покушао да пружи помоћ тог дана, рекао је да је стигао у луку око пола четири ујутру на пецање, када је видео први бљесак муње. Двадесетак минута касније, каже он, формирао се мали торнадо. 

„Лучки докови су га преусмјерили и ударио је у једрилицу фронтално”, говори Чефалу.

Јахта је потонула нешто послије четири часова и десет минута. Ракета за хитне случајеве је лансирана док је једрилица тонула, око четири сата и 35 минута. Истражитељи покушавају да утврде како је већина екипе преживјела, а шесторо гостију и кувар погинули. 
Никола Романа, стручњак за саобраћајно право и туризам на Одјељењу за економске науке Универзитета у Палерму, рекао је за „Ле Републику”, да су поморске несреће готово увијек посљедица људске грешке.

„У овом случају је улогу одиграо и катастрофалан догађај. Посада брода те величине мора бити спремна на све”, изјавио је Романа.

Бруни је такође изјавио да се капетан и посада брода као што је овај не бирају насумично.

„Говоримо о најбољим професионалцима на свету. Ако дође до олује, капетан мора прво да позове посаду и покуша да исправи брод, а потом да предузме све неопходне мјере да избјегне бродолом. Изненадна олуја или мини торнадо, ухватила би их неспремне док су покушавали да ураде оно што је неопходно како би осигурали безбједност путника”, каже Бруни и закључује:

„Нажалост, нису стигли на вријеме. Али то су за сада све спекулације. Мораћемо да сачекамо завршетак истраге да бисмо разумјели узроке инцидента. Имам сумње око тога шта се догодило оваквој јахти. Да су ме те ноћи, у олујном дану, питали на којој једрилици на свету бих желио да будем, изабрао бих Бајезијан”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана