Тајна Берлусконијевог тестамента – шта ће бити са 24.000 слика у хангару

ГС
Тајна Берлусконијевог тестамента – шта ће бити са 24.000 слика у хангару

РИМ - У сриједу је пред два адвоката отворен тестамент Силвија Берлусконија и у сваком моменту се очекује вијест о његовом садржају. Једно од питања је и шта ће бити с 24.000 уметничких слика које се налазе у једном хангару недалеко од Берлусконијеве виле у мјесту Аркоре у Ломбардији?

Берлускони, који је недавно преминуо у 86. години, посједовао је богату колекцију умјетничких дјела, чак 24.000.

Ова умјетничка дјела се налазе у једном хангару неколико километара од његове виле у месту Аркоре у Ломбардији, која му је била и званична резиденција.

Виторио Сгарби, подсекретар за културу али и Берлусконијев велики пријатељ, предложио је „каваљеру“ да сва умјетничка дела смјести у један велики хангар не би ли једног дана постао музеј „отворен за све оне који се не разумију много у умјетност“, преноси РТС.

Своје ријечи Сгарби, познат по бритком језику, појашњава: „За мене би било много боље да је имао 2.400 одличних слика него 24.000 оваквих… али знамо да ономе ко купује умјетничка дјела често није важан квалитет већ сама идеја да посједује умјетничко дјело.“

-Његова љубав према умјетности је била на другом мјесту, на првом је била љубав према женама. Пошто није могао да има 24.000 жена, имао је 24.000 пољубаца (према пјесми "24.000 baci" од Адријана Челентана) тј. слика – каже он.

Поред „просјечних“ слика, Сгарби је поменуо и нека ремек-дјела попут Тицијана – "Портрет Иполито деи Медичи" из 1553. године – које је у Берлусконијеве руке дошло из Музеја у Кливленду и процијењено је на пет милиона евра. Затим дјело Пјетра Анигонија, приказује Маркезу Казати Стампа коју је убио љубоморни муж 1970. године, такође дјело једног сликара који је био близак Леонарду.

Сам Сгарби је изјавио да би било лијепо да се отвори музеј ових слика, али да италијанско министарство културе, будући да се ради о приватној колекцији, не може да донесе такву одлуку.

Све на крају зависи од Берлусконијеве породице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана