Таџикистанке се удају преко скајпа

Агенције
Таџикистанке се удају преко скајпа

Душанбе - Таџикистански младенци све чешће судбоносно "да" изговарају пред рачунаром, јер захваљујући интернету сада могу да уплове у брачне воде иако су миљама далеко.

Онлајн вјенчања све су популарнија у Таџикистану, гдје су многи младићи због сиромаштва били принуђени да напусте земљу у потрази за послом, док дјевојке остају у земљи.

Једна од свадбених фотографија Шахнозе Идризове приказује тренутак када јој свекрва, у складу са таџикистанским обичајем, предаје посуду напуњену водом. Овај обред се обично изводи у присуству оба супружника, али је Шахнозин младожења на другом континенту, у Тунису, гдје ради као преводилац.

Само неколико тренутака прије него што је направљена слика, пар је положио брачне завјете посредством интернета.

Стотине хиљада Таџикистанаца живи и ради у иностранству, а један од њих је Шахнозин муж. Због тога се млади које дијеле хиљаде километара све чешће вјенчавају посредством сервиса за видео-позиве "скајп".

- Забављали смо се десет година када је Парвиз добио посао почетком године и отишао у иностранство. Мој отац није хтио да ми дозволи да му се придружим, а да се претходно нисмо вјенчали. Нисмо хтјели да чекамо још пет година да се врати, па смо ријешили да се вјенчамо путем "скајпа" - каже Идризова.

Таџикистан је извор јефтине радне снаге широм Азије, прије свега, у Русији и Казахстану. Због тога и због чињенице да становништво претежно чине муслимани, који не гледају благонаклоно на ванбрачне везе, "скајп" је постао пријека потреба за младе парове. Готово половина таџикистанског БДП-а долази из иностранства, а сваки четврти Таџикистанац живи и ради у Русији. Иако свега 17 одсто становништва има приступ интернету, млади људи попут Идризове користе све предности нове технологије. Аламби Муродова, домаћица из мјеста западно од Душанбеа, има сина од 29 година који живи у Канади и који се недавно оженио преко "скајпа". Саидехсон и његова 24-годишња Сајора забављали су се двије године преко интернета прије него што су, упркос раздаљини од 10.000 километара, размијенили брачне завјете у оквиру церемоније која је обухватала скромни банкет у центру града. Новопечени парови тешко добијају визу за иностранство. Свјетовне власти одбијају да признају исламске бракове, било да су склопљени преко "скајпа" или лично, уколико се пар претходно није вјенчао у општини.

Ризик

Мархабо Зунунова, шеф Центра за породицу и брак у Душанбеу, упозорава да везе и бракови склопљени путем интернета повећавају ризик од трговине људима, нарочито када је ријеч о млађим женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана