СЗО: Вакцине би требало да штите људе и од омикрон соја

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЖЕНЕВА - Постојеће вакцине против коронавируса требало би да штите и људе који се заразе омикрон сојем од тежих облика болести, рекао је званичник Свјетске здравствене организације (СЗО) Мајк Рајан.

Прва лабораторијска анализа у Јужној Африци показала је да вакцина компаније Фајзер није ефикасна против омикрон соја, међутим Рајан наводи да нема показатеља да вакцине слабије штите од новог соја него од било ког другог.

"Имамо врло ефикасне вакцине за које је доказано да су ефикасне против свих сојева до сада, када се ради о тежем облику и хоспитализацији, па нема разлога да неће бити тако и са омикроном", рекао је Рајан, преноси ББЦ.

Он је додао и да прве анализе показују да се након заражавања омикроном не развијају тежи облици болести од оних изазваних делта сојем. Нова јужноафричка студија која још није имала рецензију открила је да вакцина Фајзер/Бионтек може да има до 40 пута мање дејство у борби с антителима против омикрона него против оригиналног соја ковида. Вирусолог са Института за здравствена истраживања Африке професор Алекс Сигал рекао је да је способност омикрона да избегне антитела вакцине "непотпуна".

Он је рекао и да су резултати засновани на тестовима крви 12 људи бољи него што је очекивао од омикрона. Професор Сигал је рекао да вакцинација, у комбинацији са претходним заражавањем ковидом-19 још може да неутралише нови сој вируса, а што сугерише да бустер доза вакцине може донијети значајну корист.

Научници вјерују да ће претходна инфекција праћена вакцинацијом или примањем бустер дозе вакцине вероватно повећати ниво неутрализације и заштитити људе од тежих облика болести. Како наводи ББЦ, очекује се да ће више података о томе колико је ефикасан Фајзер против омикрона бити објављена у наредним данима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана