СЗО подржала ношење маски на дугим летовима

Срна
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА- Државе би требале да размотре упућивање препоруке путницима да носе маске на дугим летовима због убрзаног ширења подваријенте омикрон соја вируса корона у САД, саопштили су данас званичници Свјетске здравствене организације /СЗО/.

У Европи је подваријанта ИКСББ.1.5 детектована у малим, али растућим бројевима, наводи се у саопштењу одјељења СЗО за Европу.

Високи званичник СЗО за ванредне ситуације у Европи Кетрин Смолвуд изјавила је да путницима треба препоручити да носе маске у ризичним ситуацијама, попут дугих авионских летова.

Она је нагласила да је потребно упутити ову препоруку путницима који долазе са свих локација на којима се масовно шири ковид 19.

ИКСББ.1.5 подваријанта преноси се најлакше од свих досадашњих облика омкрон соја и чинила је 27,6 одсто случајева ковида 19 у САД у седмици до 7. јануара, рекли су амерички здравствени званичници.

Остаје нејасно да ли ће нова подваријанта изазвати талас заразе широм свијета. Актуелне вакцине и даље штите од тежих сипмтома, хоспитализација и смртних исхода, наводе стручњаци.

Смолвудова је рекла да епидемиолошке мјере у вези са путовањима треба примијенити на недискриминишући начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана