СЗО: Нови сојеви неће изазвати нови талас

Срна
Foto: Илустрација

МАДРИД- Ширење различитих сојева вируса корона неће изазвати нови талас пандемије, изјавио је регионални директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге.

Он је у интервјуу за шпански лист "Паис" рекао да су нови сојеви болан подсјетник да вирус и даље погађа људе.

Клуге је, међутим, нагласио да није ријеч о новој врсти вируса, већ да су мутације нормална еволуција сваког патогена који покушава да се прилагоди "домаћину", односно човјеку.

"Ово није почетак нове пандемије, али морамо бити врло опрезни", упозорио је Клуге.

Према ријечима званичника СЗО, опрез је кључан у тренутној ситуацији јер нови сојеви вируса корона могу да проузрокују поновну инфекцију и брже ширење заразе, што може бити велики изазов за здравствене системе појединих земаља које се суочавају са пандемијом, пренио је ТАСС.

Клуге је напоменуо да нови сојеви вируса могу да утичу на ефикасност вакцина јер је из ранијег искуства са обичним грипом познато да је за поједине сојеве потребна другачија вакцина.

Стручњак тврди да би могло доћи до веће смртности уколико се вирус почне брзо ширити и уколико буде повећана мобилност вакцинисаних.

"Морамо бити искрени - 2021. година ће бити још једна са ковидом 19. Међутим, биће више предвидива и лакше ће се контролисати", додао је Клуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана