СЗО: 99 одсто глобалног становништа удише штетан ваздух

Срна
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да скоро сви становници на свијету удишу ваздух који не испуњава стандарде квалитета и позива на додатну акцију за смањење употребе фосилних горива који узрокују респираторне и обољења крвотока.

СЗО је прије око шест мјесеци пооштрила смјернице за квалитет ваздуха и данас је објавила ажурирање своје базе података добијених из великог броја градова, насеља и села широм свијета.

У саопштењу СЗО истиче да 99 одсто глобалног становништва удише ваздух који премашује ограничења квалитета ваздуха испуњен честицима које могу да улазе дубоко у плућа, вене и артерије и узрокују обољења.

Према подацима СЗО, најлошији ваздух је у регионима на истоку Средоземног мора и Југоисточне Азије и потом слиједи Африка.

“Након проласка кроз пандемију, неприхватљиво је да имамо још седам милиона умрлих од узрока који се могу спријечити и небројено много људи чије је здравље нарушено због загађења ваздуха”, нагласила је званичник СЗП Марија Нејра.

Она је истакла да се и даље више инвестира у загађиваче окружења него у чист, здрав ваздух.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана