Свјетска популација почеће да опада у овом вијеку због пада наталитета

Танјуг
Foto: Јапан Тајмс

ЊУЈОРК - Према најновијој пројекцији Уједињених Нација очекује се да ćе свјетска популација у овом овом вијеку почети да опада након што ће достићи врхунац средином 2080-их, и то због пада наталитета, посебно у Кини.

Предвиђа се да ćе глобална популација, која тренутно износи 8,2 милијарде, до средине 2080-их достићи приближно 10,3 милијарде и да ће затим број постепено да опадне на око 10,2 милијарде до краја вијека, подаци су извјештаја УН о изгледима свјетског становништва који је објављен прошлог мјесеца, преноси Кјодо.

„У неким земљама, стопа наталитета је сада чак нижа него што се раније очекивало, а такође видимо нешто бржи пад у неким регионима са високим фертилитетом“, навео је у саопштењу генерални подсекретар УН за економска и социјална питања Ли Јунхуа.

У више од половине свих земаља и области, просјечан број живорођених по жени је испод 2,1, за који Уједињене нације наводе да је ниво који је потребан да би популација одржала константу током дужег периода без миграције.

Скоро петина свих земаља и подручја, укључујуćи Кину, Италију, Јужну Кореју и Шпанију, сада има „ултра-ниску“ плодност, са мање од 1,4 живорођене дјеце по жени током живота, наводи се у извјештају.

По нацији, Кина ćе у наредним деценијама доживјети огроман губитак становништва, са њеном популацијом која ćе спасти на 633,4 милиона до 2100, иако у овој години износи 1,4 милијарде. Али ćе остати друга земља по броју становника после Индије, чија ćе популација 2100. године износити око 1,5 милијарди.

Од 2024. године, број становника је достигао врхунац у 63 земље и области, укључујуćи Кину, Немачку, Јапан и Русију, при чему се процјењује да ćе њихова укупна популација пасти за 14 одсто у наредних 30 година.

У Индији, Индонезији, Нигерији, Пакистану и САД-у, очекује се да ćе број становника достиćи врхунац у другој половини вијека или касније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана