Свијет умирућих језера

Б92.нет
Свијет умирућих језера

Велике водене површине попут језера требало би трајно да буду саставни дио неког пејзажа, али то није увијек случај.

Нека језера природно долазе и одлазе у зависности од годишњих доба, будући да се доток воде мења током месеци.

Друга, међутим, када нестану, нестану заувијек.

Климатске промјене су најчешћи разлог за нестанак субарктичких језера која зависе од топљења снијега.

Разлози међутим варирају.

У сваком случају, представљамо вам нека језера на свијету, која више не постоје или која ће ускоро нестати.

Урмија, Иран

Ово слано језеро налази се на сјеверозападном углу Ирана и некада је било највеће у државим. Међутим, због климатских промјена се повукло и то веома брзо, а један од разлога за његово смањење је и лош систем наводњавања који расипа воду.

Осим тога, бране су одсјекле језеро од дотока свјеже воде. У језеру је остало свега пет процената воде, у поређењу са запремином прије око 20 година.

Ваијау, Хаваји

Језеро Ваијау никад није било велико. То је једино планинско језеро на Хавајима и површине је свега 6.900 квадратних метара. Максимална дубина износи око три метра.

Иако можда дјелује неважно, старосједелачком становништву Хаваја оно је свето. Према миту, оно је некада било без дна и представљало је пролаз у спиритуални свијет. Међутим, 2010. је почело да с смањује, а у септембру прошле године није било веће од неке баре – покривало је 115 метара квадратних дубине око 30 цм.

Разлози за то још нису познати

Мртво море, Израел

Мртво море заправо је језеро које пуни ријека Јордан. Оно нигде не отиче, па је због тога 10 пута сланије од сјеверног Атлантика и не његује никакав живот изузев одређених микроба.

Мртво море опстајало је хиљадама година зато што је количина воде која је у њега улазила била приближно једнака количини испаравања. Међутим, популација у региону је порасла и у тој једначини дошло је до дисбаланса.

Вода која је некада текла у Мртво море сада је преусмјерена у куће и фабрике, па мање од десетине сада улази у језеро у односу на период од прије неколико деценија.

Иначе, водостај Мртвог мора опада за око један метар годишње.

Скот, Флорида

Ово централно језеро на Флориди потпуно је пресушило за само двије недјеље у јуну 2006. због огромне рупе која се под њим отворила.

Научници процијењују да је 32 тоне морских животиња остало на сувом.

Становници оближњих насеља разматрали су могућност да затворе рупу, али их је природа предухитрила. Наслаге глине су је затрпале и сада се језеро поново пуни.

Међутим, геологија Флориде је таква да је тло подложно отварању рупа, па није гарантовано да ће ново језеро опстати.

Аралско језеро, Казахстан и Узбекистан

Аралско језеро било је четврто на свијету по величини слано језеро, док није почело да се смањује у посљедњој четвртини двадесетог вијека.

Од тада је деведесет одсто ријечног тока са Тјан Шан планина у језеро било кориштено за наводњавање поља пиринча и памука.

Због тога је ниво језера убрзано почео да пада. Рибарење је замрло, а врло мало бродова сада њиме плови.

Осим тога, огољено дно језера постало је извор соли коју разносе вјетрови у округу од 300 км и која загађује усеве.

Пенер, Луизијана

Ово језеро задесила је права катастрофа 20. новембра 1980. када је грешком пробушен свод рудника соли.

Језеро, заједно са платформом за бушење, 11 баржи и многим дрвећем брзо је било усисано у нешто што је описано као џиновски вир.

Пуком срећом нико није повријеђен током несреће. Језеро је напуњено сланом водом из оближњег Вермилион залива током чега је привремено настао највећи водопад у држави.

Качет 2, Чиле

Ово језеро високо у Андима нестало је преко ноћи 31. марта 2012. Међутим, то изгледа за њега није ништа необично – нестало је и поново се напунило више пута од 2008.

Језеро је глацијалног типа и налази се у глечеру Колонија. Климатске промене топе глечер, због чега је проопан тунел дуг осам километара који се наизмјенично затвара и отвара исушујући језеро и поново га пунећи.

Прије 2008. језеро је било релативно стабилно.

Качума, Калифорнија

Ово језеро које се налази у близини Санта Барбаре и популарно је мјесто за рекреацију тамошњег становништва. Међутим, оно је и кључни извор питке воде за 200.000 људи.

Оно је сада на свега 39,7 одсто својих капацитета.

Калифорнија је суочена са озбиљном сушом која се неће ускоро окончати, а Качума језеро је због тога под знаком питања.

Језеро Чад; Чад, Камерун, Нигер и Нигерија

Некада шесто највеће језеро на свијету, Чад је сада на свега 10 одсто своје некадашње величине. Наиме, почетком шездесетих почело је интензивно да се повлачи због наводњавања и варљиве климе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана