Свезналице од малих ногу

приредио: Миленко Киндл
Свезналице од малих ногу

Тешко је процијенити колико је неко заиста паметан.

Да ли је одлучујући коефицијент интелигенције? Или су пак важнија њихова достигнућа? У питању је јако субјективна ствар која ће увијек покретати бројне дебате.

Готово 50 одсто популације посједује коефицијент интелигенције између 90 и 110, 2,5 одсто посједује коефицијент интелигенције испод 70, док се свега 0,5 одсто може назвати правим генијима са коефицијентом интелигенције изнад 140.

Листа десет најпаметнијих људи чија достигнућа и памет нико не би оспоравао изгледа овако:

Стивен Хокинг је своју репутацију стекао захваљујући револуционарним открићима на пољу теоријске физике као и својим књигама које су нам помогле да боље разумијемо универзум. Све то је постигао док је патио од болести моторичких нервних ћелија. Његов коефицијент интелигенције износи 160.

Фраза "чудо од дјетета" посљедњих година прилично олако се даје многима, међутим, у случају Ким Унг-јонга она би могла бити превише блага. До своје друге године Ким је течно говорио четири језика, а до своје четврте године увелико је похађао курсеве на колеџу, а у својој осмој години преселио се да студира у Aмерици на позив NASA.

Ким такође посједује највећи потврђени коефицијент интелигенције на свијету судећи по Гинисовој књизи рекорда - 210.

Са коефицијентом интелигенције који износи 192 мало ко би помислио да Рик Рознер пише за телевизију, а његов посљедњи задатак био је писање текстова за једног од најпознатијих водитеља у Aмерици, Џимија Кимела. Међутим, Рик није уобичајени геније. Његов CV наводи да је Рознер радио као стрипер, конобар на ролшуама и наги модел.

Иако је изгубио партију шаха од рачунара, Гари Каспаров држи рекорд као најмлађа особа која је освојила титулу свјетског првака у шаху са свега 22 године. Послије повлачења из спорта Каспаров се сада бави политиком и писањем књига. Његов коефицијент интелигенције износи 190.

Британски математичар Ендрју Вајлс ријешио је 1995. године 358 година стар математички проблем, за који су многи говорили да је најтежи математички проблем на свијету. Његов коефицијент интелигенције износи 170.

Отац Ласло васпитавао је и образовао сестре Полгар - Јудит, Жофију и Илдико - у оквиру својеврсног експеримента, којим је покушао да покаже да дјеца могу да остварују изузетна достигнућа уколико се одмалена специјализују за одређене области.

Јудит Полгар је са 15 година постала најмлађи велемајстор у шаху и тако за мјесец поправила претходни "рекорд" који је држао Боби Фишер. Њен коефицијент интелигенције износи 170.

Кристофер Хирата је један од оних људи на које су други паметни људи љубоморни. До своје четрнаесте године уписао је престижни Универзитет у Калифорнији а до своје 16 године радио је за NASA на пројектима који се тичу колонизације Марса. Титулу доктора наука добио је на Принстону у својој 22 години. Његов коефицијент интелигенције износи 225.

До своје друге године, када смо сви полако учили да савладамо тешке вјештине попут ходања, Теренс Тао је увелико рјешавао основне аритметичке проблеме. До своје девете године похађао је курсеве математике намијењене ученицима колеџа, а титулу доктора наука стекао је на Принстону са 20 година.

Четири године касније постао је најмлађи професор на Универзитету у Калифорнији. Његов коефицијент интелигенције износи 230.

Међу генијалцима је и један глумац - Џејмс Вудс. Послије гимназије, Вудс је добио пуну стипендију за универзитет MIT у Масачусетсу, гдје је почео да се интересује за глуму. Убрзо је напустио колеџ и никада није зажалио због те одлуке.

Вудс је током своје каријере два пута био номинован за награду "Оскар" и освојио је три награде "Еми". Његов коефицијент интелигенције износи 180.

Богати филантроп

Један од оснивача "Мајкрософта" Пол Aлен дефинитивно је једна од најспособнијих особа на свијету када је претварање интелигенције у новац у питању. Са укупном имовином вриједном више од 14 милијарди долара, Aлен се налази на 48 мјесту листе најбогатијих људи на свијету и уједно је један од највећих филантропа на планети. Његов коефицијент интелигенције износи 170.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана