Светлана Мојић, дизајнерка ентеријера за Глас Српске: Послије авиона дизајнираћу подморницу

Драгана Келеч
Светлана Мојић, дизајнерка ентеријера за Глас Српске: Послије авиона дизајнираћу подморницу

Захваљујући искуству стеченом у дизајнирању ентеријера јахти, није ми било тешко да радим дизајн ентеријера за авион "боинг 787 VIP" и морам да признам да волим нове изазове какав је био овај.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" успјешна дизајнерка ентеријера и власница компаније "Salt and Water" из Србије Светлана Мојић.

Млада Новосађанка је захваљујући свом труду и раду побрала бројна признања и награде широм свијета, али ипак истиче да није битно само шта се дизајнира, већ како.

- Пре овог пројекта дизајнирала сам ентеријер за приватни авион "Аирбус 320". Клијенту су се свидели претходни пројекти "Salt & Water" студија и одлучио је да нам пружи шансу да се опробамо и у овој области - истакла је Мојићева.

* ГЛАС: Освојили сте свјетску награду "International Cacht & Aviation Awards" у Лондону. Колико Вам је значајно то признање, јесте ли га очекивали и каква је била конкуренција?

МОЈИЋ: Ово је изузетно значајно признање, пре свега, јер су у свету дизајна јахти и авиона такмичења малобројна. Конкуренција су нам била позната и призната светска имена и велике компаније "Луфтхансе" и "Jet Air", између осталих, па је и сам улазак у најужи круг са таквим именима био успех за себе.

* ГЛАС: Морима плове луксузне јахте којима сте дизајнирали ентеријер. Може ли се рећи да су Вам јахте "љубав"?

МОЈИЋ: Да, дефинитивно, јер љубав према једрењу ме и навела да изаберем овај позив. Провела сам деценију у једриличарској репрезентацији Србије и уживам у свему везаном за јахте. Ипак, поред њих једнако уживам и у дизајнирању ентеријера за стамбене и комерцијалне објекте као и у дизајнирању производа, пре свега комада намештаја.

* ГЛАС: Дизајнирали сте ентеријер за "боинг 787 VIP". Како сте добили тај посао и да ли је било тешко радити на таквом једном пројекту?

МОЈИЋ: Пре овог пројекта дизајнирала сам ентеријер за приватни авион "Аирбус 320". Клијенту су се свидели претходни пројекти "Salt & Water" студија и одлучио је да нам пружи шансу да се опробамо и у овој области. Захваљујући искуству стеченом у дизајнирању ентеријера јахти није ми било тешко, а поред тога, морам да признам да волим нове изазове какав је био овај.

* ГЛАС: Који је био Ваш први велики пројекат и колико је тешко опстати у овом послу?

МОЈИЋ: Први запажени рад био је пројекат јахте "Еко камелеон 127" са којим сам победила на светском конкурсу за младе стручњаке у категорији дизајна јахти. Цело такмичење за тему је имало слоган "Дизајн за боље сутра". То није мој први пројекат, али јесте први који сам самостално дизајнирала. Што се тиче опстанка у овој бранши, док год су клијенти задовољни, нема потребе да се бринемо за опстанак.

* ГЛАС: Како изгледају преговори са богаташима који Вас ангажују за дизајн нпр. луксузне јахте, хотела? На који начин проналазите клијенте или они проналазе вас?

МОЈИЋ: Моји клијенти су, пре свега, људи који цене своје време и умеју да га искористе на прави начин. Такође, имам срећу да они долазе до мене, најчешће по препоруци мојих ранијих клијената и обично су већ упознати са мојим радом и свиђају им се моји претходни пројекти, што додатно олакшава сарадњу. Пре него што било шта скицирам, пуно времена посветим разговору како бих што боље схватила њихове жеље, потребе и идеје.

* ГЛАС: Обишли сте бројне земље због посла. У којој вам је било најтеже, а у којој најлакше да радите?

МОЈИЋ: Захваљујући интернету данас је врло лако свакодневно комуницирати са људима из свих делова света. Веома волим кад учествујем на пројектима чији су клијенти Италијани, јер после две године проведене на специјализацији у овој земљи, тамо се осећам као код куће.

* ГЛАС: Јесте ли имали неких понуда и ангажмана у Републици Српској?

МОЈИЋ: Још их није било, али бих волела да их буде. Имам пуно пријатеља из Републике Српске, провела сам пуно лепих тренутака ту.

* ГЛАС: Који Вам је до сада најдражи урађени пројекат и због чега?

МОЈИЋ: То је тешко питање, готово као кад родитеља питате које му је дете најдраже. Сваки пројекат има својих чари и нешто због чега је посебан. Мени је најбитније да знам да је цео тим пружио свој максимум. Најновији пројекти су и најсвежији у памћењу, па поред ентеријера "боинга 787", ту је уређење острва Мамула у чијој смо изради учествовали и неколико ентеријера луксузних резиденцијалних објеката. Ове године сам такође радила јахте за клијента из Малезије.

* ГЛАС: Да ли је тачно да прижељкујете да урадите дизајн за једну подморницу? Да ли сте је већ остварили?

МОЈИЋ: То је велики изазов, јер су људи затворени у ограниченом простору где је све подређено практичности и сигурности. Тачно је да сам прошле године добила понуду да дизајнирам ентеријер једне подморнице, међутим, сарадња није до краја остварена. Верујем да ће бити још прилика.

* ГЛАС: Који су Ваши циљеви у будућности?

МОЈИЋ: Што се тиче циљева, не седим и не чекам идеалан пројекат. Мој тим већ вредно ради на неколико актуелних пројекта, јер није битно само шта дизајнирамо, већ и како дизајнирамо.

Једриличарски судија

* ГЛАС: Ви сте и национални једриличарски судија. Гдје сте научили да једрите?

МОЈИЋ: Почела сам да једрим на Дунаву. Провела сам деценију у једриличарској репрезентацији Србије. Данас једрим где год ми се укаже прилика, пре свега за своју душу. Поред тога, национални сам судија за једрење, тиме се бавим у слободно време. По мени, боравак на води је најбољи лек против стреса, а како сам увек за активне врсте одмора, суђење на регатама је идеално решење за то. Управо сада, у суботу, идем на језеро Балатон у Мађарској да будем судија Европског првенства за класу "звезда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана