Свети Георгије се као херој прославља и у Палестини

BBC, Борис Ђурић
Свети Георгије се као херој прославља и у Палестини

Као и многи хришћани, тако и Палестинци организују прославу Светог Георгија, којег сматрају херојем. За Палестинце Георгије је локални херој који се успротивио прогону својих сународника хришћана у Светој земљи.

- Вјерујемо да имамо великог мученик за своју вјеру. Како се жртвовао за своју вјеру, тако је успио да побиједи зло. Ми га узимамо као свог свеца заштитника. Како је рођен у историјској Палестини, ми му се молимо да не заборави нас и ову свету земљу - објашњава архиепископ Грчке православне цркве Атала Хана на Западној обали.

Георгије је био римски војник у трећем вијеку, када се Диоклецијан налазио на власти. Вјерује се да је једно вријеме живио у селу Ал Кадр, на фарми која је припадала његовој мајци.

Иако се углавном говори да му отац потиче из Кападокије, данашња Турска, опште је мишљење да му је мајка Палестинка из града Лида. Постоји много цркава на Западној обали и у Израелу које носе име овог свеца, на примјер у Галилеји, Лоду и Ал Кадру.

Приказ светог Георгија како убија аждају налази се у многим палестинским хришћанским кућама. Опште је вјеровање да им светац доноси заштиту.

- Он је домаћи светац који је извео многа чуда. Веома га поштујемо. Он се представља као витез испуњен миром и грациозношћу и увијек се бори против зла, које је представљено у виду змаја. Испод његових слика и скулптура стављамо натпис на арапском. Нека Бог благослови нашу кућу - објашњава скулптор Акрам Анастас.

Анастас је направио на хиљаде камених скулптура свеца током своје каријере и продавао их је Палестинцима и међународним купцима. Како је он везан за храброст, галантност и част, хришћанско име Георгије или Ђорђе једно је од најпопуларнијих имена у Палестини. Друге варијанте су Кадр и Хериес.

У Витлејему се налази кафе-бар под називом Абу Георгије (Отац Георгија) којим управља породица Талгијех. Сви мушки чланови ове породице носе име Георгије.

- Нас десеторица смо добили име по свецу. Могуће је да ће нас у будућности бити и више са тим именом - рекао је најстарији члан Георгије Елиас Саба Талгијех.

- Овдје у Ветлејему није само наша породица везана за свеца. Сви овдје вјерују да ће нам свети Георгије помоћи када нам буде требала помоћ. Уколико доживите несрећу, прве ријечи које говорите су "Ја Кадр" - односно зовемо светог Георгија да нам помогне - прича он.

Члановима ове породице се свиђа то име.

- Наш дјед се звао Георгије и ја се тако зовем. Сада ће моји синови дати ово име својим синовима - додаје један од чланова породице, Георгије Нахил Георгије Талгијех, који је познати пјевач у тим крајевима.

Уочи овогодишње прославе Ђурђевдана, двије генерације Талгијехових скупиле су се да би изговарали традиционалне стихове. "О свети Георгије ми ти се молимо у Ал Кадру", иду стихови и настављају се са, "ми смо хришћани са свијећама у нашим рукама".

Постоји читав низ обичаја везаним за прославу овог свеца. Понекад грчки православни свештеник ставља кључ у уста дјеце са проблемима говора и окрећу га не би ли се "откључали њихови језици".

Постоји ритуал у којем посјетиоци стављају ланац око врата, затим га пребацују преко тијела и на крају га љубе три пута. Ово се ради да би се одбранило од болести. Такође, на икону свеца стављају се писма у којем су описани породични проблеми не би ли их светац ријешио. Људи који му се обраћају за помоћ знају даривати овцу цркви да би се њено месо могло подијелити сиромашнима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана