Свештеници и пензионери крију дрогу

Приредио: Борис Ђурић
Свештеници и пензионери крију дрогу

Мадрид - Читав оркестар из Венецуеле, човјек обучен као свештеник који је користио Библију да би у њој сакрио дрогу и инвалид који је кокаин сакрио у лажној нози само су неки од 365 људи који су лани ухваћени на мадридском аеродрому у покушају да прошверцују дрогу у Шпанију.

Они су покушали да прокријумчаре више од тоне кокаина за годину, а већина их долази из Јужне и Централне Америке. Приликом контрола шпански званичници највише сумњају у људе који изгледају као обични и нормални људи.

-  То су мајке, пензионери, људи који немају другог начина да зараде за живот и који немају уштеђевине и они су лак плијен за банде које им плаћају повратну авионску карту - рекао је један званичник.

Полиција ипак признаје да не ухвати много људи који преносе дрогу на тај начин,  али “нарко-муле” које буду ухваћене показују на какве генијалне начине покушавају да доставе наркотике на уносно европско тржиште.

Ту је примјер малог оркестра из Каракаса за који би се прво претпоставило да су дрогу сакрили у инструменте. Међутим,  испоставило се да су прогутали пакетиће са кокаином и тако покушали да уђу у Шпанију.

Полицији је привукао пажњу и један уредни свештеник који им је рекао да је кренуо на конференцију о религији у Шпанији. Даљом истрагом се показало да је тај човјек направио профитабилну каријеру крстарећи Европом и преносећи дрогу. Лажни свештеник дрогу је држао у Библији. Начини на који преносе дрогу некада изгледају неизводљиви. Тако је крију у умецима за ципеле, у конзервама, корицама књига за дјецу, кесицама са бомбонама, пуњачима за телефоне, имплантатима за груди, обмотану око ноге, као и у надоградњама за косу.

На аеродрому се налази Јединица за наркотике коју чине 33 агента и који дневно прате четрдесетак летова на којима буде просјечно 200 људи. Они су увјежбани да посматрају људе, препознају њихову нервозу, хаљину која не одговара тијелу, папуче са сувише високом петом или сувише бујну косу.

На све спремни

Старији пар на лету из Лиме рекао је полицији да посједују ресторан у главном граду Перуа, али убрзо се испоставило да они знају мало шта једно о другом. Наиме, жена је имала задњи стадијум рака плућа и упознала је човјека који је заједно са њом чекао на лет у Лими. Он јој је обећао дати новац ако пристане да глуме брачни пар. Она је то прихватила јер би на тај начин могла оставити нешто новца свом сину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана