Све мрачне тајне сајентологије

Daily Mail
Све мрачне тајне сајентологије

Ноторни Sea Org или, у дужој варијанти, Sea Organization, посљедњих је дана дошао под лупу јавности захваљујући великом холивудском разводу Кејти Холмс и Тома Круза.

Као један од најчешће претпостављаних разлога раставе ово двоје супружника наводи се мајчин страх за шестогодишњу Сури због могућности да ће она завршити на једном од локалитета споменуте организације.

Бројне информације везане уз овај ред унутар Сајентолошке цркве, који је такође основао зачетник религије Л. Рон Хуббард 1968. године, водећи људе на путовања бродом како би им пренио своја учења и у потрагу за благом које је сакрио у прошлом животу, појављују се на интернету као посљедица све већег интереса јавности о детаљима развода који потреса Холивуд.

Након реинкарнације враћате се да поново служите Цркви

Црква је 1975. године продала бродове с којих је оперисала и преселила се у "земаљске" базе широм свијета, а годину дана након Хабардове смрти 1986. године купљен је брод "Freewinds" на којем су се окупљали елитни кругови религије и преносила се учења. На том је броду наводно и Том Круз славио свој рођендан.

Номинални задатак чланова организације је "свијетом ширити сајентолошку етику" и "чувати напредне нивое сајентологије" тако да се они притом цркви заклињу на вјерност религији на милијарду година што сугерише да ће се, кад се реинкарнирају, поново вратити да служе Цркви.

Тренутно сједиште Sea Org, које сајентолози називају братским редом, налази се на имању Gold Base у Калифорнији, близу града Сан Јакинто, на изолованом подручју окруженом брдима.

На фотографијама које су објавили бројни свјетски медији приказано је големо имање које се простире на више од два квадратна километра и гдје су, између осталог, смјештени и филмски студио у којем Том Круз наводно често ради и Хабардова вила, константно одржавана, како би он, према сајентолошком пророчанству, након реинкарнације могао да се тамо врати.

Сензори покрета, бодљикава жица и закамуфлирани бункер

Мјере сигурности на имању врло су јаке, а укључују сензоре покрета, бодљикаву жицу и закамуфлирани бункер из ког се простире поглед на читав посјед. Организацијска структура комбинација је војног и корпоративног устројства, чланови живе у војничким условима и рангирани су унутар организације.

Запосленима, којих чак 6.000 не раде за организацију већ за Цркву, забрањено је да имају дјецу, плаћени су 50 долара недјељно, а и за најмању грешку могу бити кажњени, попут бацања у "Рупу", како су назване двије приколице предвиђене за групна признања која могу да се одвијају до дуго у ноћ, преноси Daily Mail.

Међу онима који су проговорили о начину функционисања Sea Orgа нашао се и редитељ Пол Хегис који је јавност обавијестио о бруталном режиму који се одвија иза врата Gold Basea. За New Yorker је испричао да се религији на вjечност заклињу диjеца, а да је начин опхођења према њима "робовласнички".

Члановима је забрањено да напусте базу, а ако то учине потражиће их специјални тим који ће их помоћу психолошког притиска или физичке силе натјерати да се врате. Такође, ако покушају да оду добиће такозвани "freeloader tab", односно рачун за све што им је пружено за вријеме боравка тамо, а притом су често у питању шестоцифрени износи.

Под утицајем "старјешина" млађи су чланови увјерени да је потребно да се добровољно јављају за казне попут лоше хране, ускраћивања сна или забране разговора с другима, пренио је ABC News.

"Нисам жељела да ме ум контролише и морала сам да помогнем човјечанству"

На интернету постоје бројна свједочанства бивших чланова организације, а једно од њих преноси и Астра Вудкрафт која је имала само седам година кад се прикључила организацији и била одвојена од породице: "Сугерисали су ми да ћу моћи да им се прикључим кад обуздам свој 'реактивни' ум. Он ме контролисао, а ја сам требала да га обуздам и придружим им се. Служили су се свим могућим методама увјеравања. Рекли су нам да је једини разлог због ког свијет постоји сајентологија. А ко сам ја да не радим за добробит човјечанства. Цио дан смо радили, марширали, салутирали и учили сајентолошку етику", испричала је.

Вил Фрај је са 13 година завршио у интернату за сајентолошку дјецу након што су професори у јавној школи упозорили његове родитеље да би требало да га пошаљу на савјетовање: "Као дијете сам се сам спремао за школу и сам се одгајао јер су моји родитељи увијек радили нешто за Цркву. Кад би дошли кући, ја бих већ спавао. У сајентолошкој школи учили смо само сајентолошку етику. Сјећам се пуно мрачних тренутака из тог периода, а један од њих је свакако био кад је надзорник пред свима нама пребио дјечака старијег од мене две године. Чуо сам да се он убио годину дана након тога", објаснио је.

Sea Org под истрагом је FBI-ја због трговине људима, а као успjешна тужба против њих истиче се она из 2009. године кад их је бивши члан тужио наводећи да је био закључаван у структуру у облику брода на имању и до 18 сати на дан без хране. Пресуђено је у његову корист и организација је морала да му исплати два и по милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана