Све чари прикривене љепоте Техерана

Т-портал
Све чари прикривене љепоте Техерана

Техеран је град лијепих жена, а иако су прекривене тек толико да им се види само лице, њихова љепота проналази начин да се покаже.

 

И сам град је лијеп. Смјештен подно високих планина на чијим се врховима види снијег, док истовремено због врућине мушкарци градом ходају у одјећи с кратким рукавима, Техеран је јединствен по клими.

Широке авеније сијеку град, а саобраћај на њима загушен је као у свим великим свјетским метрополама. Возити кроз Техеран право је умијеће, а прећи улицу с једне на другу страну још је већа умјетност.

Али, то је непоновљив шарм Азије. С нешто храбрости и вјештине, каква је потребна за скијашки слалом, и то се брзо савлада.

Путник понекад има осјећај да на техеранским улицама возачи семафоре не схватају нарочито озбиљно, па великим градом, с више од седам милиона становника, ријеке аутомобила и људи незаустављиво теку авенијама.

Исламски закони не говоре много мушкарцима о томе како да се одијевају. Жене, пак, имају прописане начине одијевања. Коса им мора бити покривена, а ниједан дио тијела не смије бити откривен.

Може ли се у таквим строгим правилима појавити нешто што називамо модом? Изгледа да може. Људска домишљатост нема граница, с малим је детаљима могуће бити друкчији.

У Техерану жене показују како је то могуће и у тако строгим правилима какве прописује Исламска Република Иран. Тешко је видјети дјевојку или младу жену у Техерану која неким ситним детаљем не истиче своју посебност.

Модни трендови скривени су, често невидљиви ненавиклом европском оку. Међутим, дјевојка која с мобилним телефоном у руци корача улицом Техерана, у основи се не разликује од своје европске вршњакиње.

Призори голих женских руку и рамена на јавним мјестима, на које смо се навикли у Европи, у Ирану су забрањени, али то не умањује женску љепоту Техерана. Наравно, понекад се чини да је на тешким љетним врућинама неподношљиво напорно бити жена у Техерану. То је импресија странца, и при томе мушкарца. Али је ипак истинита, јер закони термодинамике једнаки су на свим меридијанима, у свим религијама и културама.

Поглед на разголићена женска рамена - вјерски се закони и тако могу схватити - чини мушкарца, предодређеног за велика, историјска дјела, слабићем који губи контролу над собом и постаје немоћан попут пустињског пијеска који и најмањи налет вјетра баца с једне на другу страну кад погледа лијепу жену.

Без обзира на такве ставове, муле и шеријатске законе, у Техерану се женска љепота може видјети на сваком кораку. Али ако прописе који у Ирану жене покушавају да сакрију од мушких погледа схватимо као једну крајност, онда можда морамо признати, због културе у којој живимо, да је комерцијална употреба женског тијела у нашој цивилизацији друга крајност.

Било како било, Техеран је град лијепих жена.

Мушка слабост

Жене имају посебан статус у Исламској Републици Иран. Пишући о многобројним ограничењима прописаним за жене у Ирану, бројни аналитичари иранског друштва сматрају да та ограничења заправо говоре о слабостима мушкараца.

Приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана