Сваких пет секунди уништи се тропска шума величине фудбалског терена

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Земља је у 2022. години изгубила подручје тропских шума које апсорбује угљеник веће од Швајцарске или Холандије, а већина је уништена да би се направило мјесто за стоку и вађење сировина, показала је данас објављена анализа сателитских података.

То значи да се сваких пет секунди посијече или спали подручје тропског дрвећа величине фудбалског игралишта, дању и ноћу. То је за десет одсто више него годину дана раније, према Свјетском институту за ресурсе /ВРИ/.

Због уништавања тропских шума прошле године у атмосферу је избачено додатних 2,7 милијарди тона угљен-диоксида, што је еквивалентно емисији фосилних горива Индије, наводи одјељење ВРИ за шуме.

Бразил је заслужан за 43 одсто губитка шума, док су Демократска Република Конго и Боливија одговорне за око 13, односно девет одсто, преноси АФП.

Више од 41.000 километара квадратних уништених на глобалном нивоу прошле године чини 2022. годину четвртом најразорнијом за примарне шуме у посљедње двије деценије.

Све брже уништавање шума дешава се годину дана након што су свјетски лидери обећали на самиту ЦОП26 у Глазгову да ће зауставити и преокренути губитак шума до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана