Швајцарска - најиновативнија земља

Танјуг
Швајцарска - најиновативнија земља

Женева - Швајцарска је и ове године задржала примат у погледу иновација, за њом слиједе Шведска, Велика Британија и Холандија.

На овогодишњој листи Свјетске организације за интелектуалну својину најиновативнијих нација двије првопласиране земље Швајцарска и Шведска убједљиво су однијеле побједу на основу вредновања у 84 категорије, пренео је швајцарски лист 24 сата.

На трећем мјесту нашла се Велика Британија, четврта је Холандија а пете САД.

На шестом мјесту се налази Финска испред Хонг Конга, Сингапура, Данске и Ирске.

Упркос економској кризи, иновативност није угрожена. Трошкови у погледу развоја прелазе ниво из 2008. у готово свим земљама, а сектор за нове технологије и иновације развија се на свим локалним нивоима.

Иновативне технологије развијају се у свијету упркос крхкости свјетске економије и то захваљујући њиховом развоју на локалном нивоу који је, међутим, у складу са глобалном визијом тржишта и конкурентности.

Иако су на лист најиновативнијих нација углавном налазе земље са високим примањима, све више су заступљене и земље са ниским и средњим дохотком, као што су Кина која се нашла на 35 мјесту, затим Костарика на 35. мјесту, Индија и Сенагал дијеле 66. позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана