Свађе због симпатија завршавају вјешањем

Тања Милаковић
Свађе због симпатија завршавају вјешањем

Вашингтон - Самоубиство петнаестогодишње дјевојчице Aманде Тод у Ванкуверу, која је била жртва насиља у школи, поново је отворило тешке ране школског система на сјеверноамеричком континенту који се већ деценијама бори против те врсте насиља, али је оно и даље врло распрострањено по државним и приватним школама у СAД и Канади.

Несрећна тинејџерка је годинама преживљавала малтретирање, тукли су је и понижавали њени вршњаци, а није помогло ни то што је прије нешто више од мјесец на "Јутјубу" поставила потресан снимак у којем тражи помоћ.

Вијест о њеној смрти изазвала је талас бурних реакција на "Твитеру" и "Фејсбуку", чији су корисници по ко зна који пут указали да је насиље и малтретирање широко распрострањено по школама.

- Малтретирање у школама није само један непријатан обред кроз који се пролази у дјетињству, већ је то друштвени проблем који заслужује пажњу - каже Двејн Aлександер, директор Националног института за дјечије здравље и хумани развој.
Према истраживању овог института спроведеном на више од 15.000 ученика од шестог разреда основне до четвртог разреда средње школе, десет одсто испитаника је признало да је "понекад малтретирало другу дјецу".

Доктор Тоња Нансел под малтретирањем наводи физичке нападе, ударце, али и вербално и психолошко малтретирање, као што је називање особе ружним именима, пријетње или ширење трачева или избацивање одређене особе из друштва.

Скоро трећина ученика, њих 29 одсто, рекло је да је имало везе са малтретирањем, било да су сами малтретирали или су били жртве.

Нешто мањи проценат физичког и вербалног насиља је установљен у школама у сеоским срединама и мањим мјестима, док се код дјевојчица и дјевојака то углавном своди на вербално и психолошко насиље.

Доктор Нансел истиче да је забиљежен мањи проценат случајева гдје је неко малтретиран због своје расе или религиозног опредјељења, због постојања јаких друштвених норми које то осуђују, док је више жртава које то постају због свог изгледа или понашања, пренио је Танјуг.

Случај Фиби Принс (15), дјевојке из Ирске која је са породицом дошла да живи у Aмерику, показатељ је суровости са којом се насилници односе према својим жртвама.

Пошто се 2009. године са мајком и четворо браће и сестара из Ирске преселила у Бостон, уписала је средњу школу Саут Хедли и тада су почеле њене муке.

Несрећну дјевојчицу су више мјесеци малтретирале двије групе ученика, због сукоба са двије дјевојке око њихових симпатија. Принсова је почетком јануара 2010. године извршила самоубиство вјешањем, а тијело је у кући пронашла њена дванаестогодишња сестра.

Истрагом је утврђено да школа није предузела никакве мјере да се насиље и малтретирање над недужном дјевојчицом спријечи, иако је њена тетка наставнике и професоре на то упозоравала.
Неколико мјесеци касније тужилаштво у Масачусетсу покренуло је кривични поступак против шесторо тинејџера из школе, којима се судило као одраслима јер су напунили шеснаест година. Двије особе су биле оптужене за злостављање и ступање у сексуалне односе са малољетном особом, док су се остали теретили за кршење грађанских права, узнемиравање и напад. Свих шесторо тинејџера је на почетку суђења изјавило да се не осјећа кривим.

Пошто су касније прихватили нагодбу са тужилаштвом за мања кривична дјела, послије тога су осуђени на условне затворске казне и друштвено користан рад.

Послије овог случаја законодавци у Масачусетсу и држави Њујорк пооштрили су законе против малтретирања у школи.
Да се на мети малих силеџија не налазе само њихови вршњаци, показује случај Карен Клајн, шездесетосмогодишње жене из државе Њујорк запослене у школи, која је и сама била мета напада.

Овај случај малтретирања би вјероватно остао непознат да се у јуну ове године на "Јутјубу" није појавио снимак четворице ученика седмог разреда који су је шиканирали у школском аутобусу.

На десетоминутном снимку се виде дјечаци који вријеђају жену, којој у једном тренутку један од мучитеља каже да нема породицу пошто су се сви убили јер не желе да живе у њеној близини. Иако је школска службеница све вријеме стоички игнорисала увреде, пријетње и вријеђање малољетних дјечака, у том тренутку се расплакала. Медији у СAД преносе да је њен најстарији син прије десет година извршио самоубиство. Пошто је видео објављен, четворица ученика су добили на хиљаде пријетњи смрћу путем интернета. Школа их је казнила једногодишњом суспензијом. Клајнова је послије свега најавила да одлази у пензију.

Истраживања

Истраживања показују да је шестина дјеце у америчким школама изложена малтретирању групе или јачих ученика. Стручњаци указују да трауме које остају код жртава касније могу да утичу на развијање депресије код њих и недостатак самопоуздања кад одрасту, док насилници могу такав вид понашања да наставе кроз криминалне дјелатности у пунољетству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана