Сузан Воџицки - Најуспјешнија жена Гуглове династије

Тања Шикањић
Сузан Воџицки - Најуспјешнија жена Гуглове династије

"Јутјуб" има новог шефа. Зове се Сузан Воџицки, има 45 година и четворо дјеце, а први човјек "Гугла" Лари Пејџ описује је као жену за коју "не постоји немогуће".

Како истиче Си-Ен-Ен, новог шефа Јутјуба" чека велики посао: да осмисли рекламирање на сајту најпопуларнијег интернет сервиса за размјену видео садржаја и да "натјера" онлајн гледаоце да то погледају.

Жена са највишим "чином" у "Гуглу", Воџицки је претходно била потпредсједник те компаније за маркетинг и продају.

"Гугл" је купио "Јутјуб" 2006. године за 1,65 милијарди америчких долара, а Си-Ен-Ен напомиње да је за ту одлуку једна од најзаслужнијих Сузан Воџицки.

Године 1998, у вријеме кад је Стив Џобс управо представио први "иМац" и док се на интернет још "качило" преко телефонске "диал уп" везе, двојица студената, залуђених  компјутерима, стварала су интернет претраживач.

"Канцеларија" им је била - гаража Сузан Воџицки у Калифорнији, "залуђеници" су били Сергеј Брин и Лари Пејџ, а "пројекат из гараже" данас је гигант међу технолошким компанијама - "Гугл".

Си-Ен-Ен примјећује да је Сузан Воџицки, заправо, "дио Гуглове династије", а то је постала кад је прије 16 година изнајмила гаражу Брину и Пејџу - да би отплатила хипотеку.

Била је 16. особа коју су Брин и Пејџ запослили, а удала се за једног од "Гуглових" директора Дениса Тропера.

Њена млађа сестра удала се за Брина, а мајка је консултант компаније за образовна питања.

Кад се придружила "Гуглу", била је у четвртом мјесецу трудноће. Пријатељи су јој рекли да "мора да је полудјела" кад даје отказ у чувеном "Интелу" да би се придружила компанији у повоју, усред трудноће.

Воџицки сада зна да јој је то једна од најбољих одлука у животу.

Данас има четворо дјеце и истиче да јој је породица "невјероватно важна", па се труди да увијек дође кући прије вечере, а од сарадника тражи да је не контактирају између шест часова по подне и девет, јер је то вријеме које проводи са дјецом.

Као дјевојчица, жељела је да буде умјетница.

- На неки начин, мислим да ме то и довело до технологије. Мислила сам: Ово је као нови начин креирања ствари - изјавила је она.

Једна је од три кћерке професора физике на Универзитету у Станфорду, Стенлија Воџицког, а мајка Естер јој је новинар и предавач.

Кад се 1999. године придружила компанији, постала је први "Гуглов" директор маркетинга.

Сузан Воџицки створила је "Гугл слике" и "Гугл књиге", а као потпредсједник компаније за маркетинг и продају била је задужена за рекламне производе, који - по подацима из 2012. године - чине 87 одсто прихода компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана