Суша у Кенији угрозила популацију Гревијевих зебри

Танјуг
Foto: Илустрација

НАЈРОБИ- Најгора суша која је погодила Кенију у посљедње четири деценије, изазвала је смрт скоро два одсто популације Гревијеве зебре - најређе врсте зебре на свијету, и угрозила и друге дивље животиње.

Глад изазвана сушом тјера дивље животиње да се приблизе насељеним мјестима и градовима и довела је до повећаног броја смртоносних сукоба са људима, преноси Ројтерс.

Друштва за заштиту животиња наводе да се без хитне интервенције дивље животиње могу суочити са егзистенционалном кризом у многим дијеловима ове источноафричке државе, уколико потраје сушна сезона.

„То је озбиљна пријетња за њих“, рекао је службеник задужен за праћење Гревијевих зебри, Ендрју Летура, и истакао да је 40 јединки угинуло због суше.

Ситуација у јужној Кенији је такође лоша.

„Ренџери су избројали осам пута више мртвих животиња или превише слабих да би стајале, у поређењу са уобичајеном ситуацијом у овом периоду ранијих година“, рекао је извршни директор „Биг лајф“ фондације Бенсон Лејан, који ради са локалним земљопосједницима на заштити пашњаке и екосистема.

Експерти кажу да се криза не може приписати само суши.

"Прекомерна испаша стоке исцрпљује пашњаке и отежава опоравак екосистема од суше", рекао је шеф теренских операција „Спасимо слонове“ Дејвид Дабален.

Гревијева зебра, која је већа од стандардне равничарске зебре и има уже пруге и шире уши, најређа је на свијету и остало их је свега 3.000, од којих је 2.500 у Кенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана