Супербака на челу Мадрида

Приредио: Борис Ђурић
Супербака на челу Мадрида

Мадрид - Мало људи достижу врхунац каријере када оду у пензију, а то се управо десило Мануели Кармени, пензионисаном судији, која је загазила у осму деценију, а потом је изабрана за градоначелника Мадрида.

Жена са комунистичком прошлошћу изабрана је на ту позицију љетос, током локалних и регионалних избора који су уздрмали политички естаблишмент Шпаније.

Времешна Шпанкиња изашла је на изборе као независни кандидат и била је непозната гласачима у Мадриду. Међутим, након покретања изборне кампање, потпомогнуте младим графичким дизајнерима и умјетницима који су је промовисали на друштвеним мрежама, постала је омиљени лик у главном граду. 

Првог дана на новој позицији Кармена се одрекла званичног аутомобила и возача тако да на посао сада иде метроом, као и хиљаде Мадриђана. На крају је Кармена смањила себи плату, која сада износи 45.000 евра годишње и дупло је мања него плата њене претходнице.

Она се усредсредила на промјену политике о деложацијама, учесталим усљед рецесије, спасавајући тако бројне породице да остану без крова над главом. Заједно са својом администрацијом постала је медијатор између људи који нису могли плаћати хипотеку банака.

Кармена каже да послије пензионисања није припадала ниједној политичкој партији и није имала интересовање за неку јавну позицију. Пријатељи су је мјесецима наговарали да се кандидује али она их је одбијала.

- Имала сам одличан живот и нисам га хтјела мијењати - каже Мануела. Преломни тренутак је настао када је почетком фебруара ове године са пријатељима разговарала о политичкој ситуацији и великој шанси да конзервативци опет побиједе у Мадриду.

- То би значило повратак истих људи који су повезани са корупцијом. Тада сам схватила да је моја дужност да помогнем. И зато сам ријешила да се кандидујем али сам истовремено одлучила да будем градоначелник само један мандат - казала је Кармена.

Укинуте привилегије

Мануела Кармен је укинула је многе привилегије које су имали радници градске скупштине. Градски званичници су се одрекли почасне ложе у Лас Вентас борилишту са биковима и такође више не иду у ексклузивне клубове града. Слична је ситуација са ложама на "Сантијаго Бернабеу" и тениском терену "Каја магика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана