Суд да пресуди: Да ли је мртав или медитира?

Телеграпх
Суд да пресуди: Да ли је мртав или медитира?

Породица и слиједбеници најимућнијег Хинду спиритуалног вође започели су међусобну правну борбу у вези са тим да ли је он мртав или у дубоком стању медитације.

Његова светост Шри Ашутош Махараџ, оснивач религиозног реда "Divya Jyoti Jagrati Sensthan " чија вредност износи преко 100 милиона долара, преминуо је у јануару судећи по његовој жени и сину.

Међутим, његови сљедбеници одбили су да дозволе породици да кремира његово тијело зато што тврде да је и даље жив.

Он се по њима налази у дубоком стању медитације и они су замрзли његово тијело како би оно било очувано у тренутку његовог буђења. Тијело се тренутно налази у комерцијалном замрзивачу у његовом храму.

Покојни, или живи, гуру, који је био у седамдесетим годинама, устоличио је своју секту 198. године како би промовисао "буђење према глобланом миру" и промовисао свијет у ком "свака индивидуа постаје отјелотворење истине, братства и правде кроз вјечну науку самоспознаје".

Група данас има на хиљаде слиједбеника широм свијета и у њеном власнишву се налазе велики посједи у Аустралији, САД, Јужној Америци и Европи.

Иако се мислило да је преминуо услијед срчаног удара, његови сљедбеници вјерују да је просто одлутао у дубљу форму медитације коју и сам промовише.

Судећи по једном од његових помоћника, Махараџа је многе године провео медитирајући у Хималајима на температурама испод нуле и да то није ништа необично.

Иако је полиција потврдила његову смрт, високи суд је касније одбацио овај статус а локални званичници изјавили су да је у питању духовна ствар и да његови сљедбеници не могу бити натјерани да вјерују да је мртав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана