Студент ријешио санскритски проблем стар више од 25 вијекова

Агенције
Foto: Агенције

КЕМБРИЏ- Граматички проблем у староиндијском језику, који је мучио научнике од 5. вијека прије Христа, ријешио је студент Кембриџа и могао би да уведе револуцију у проучавање санскрита, преносе страни медији

Индијски докторанд Риши Раџпопат (27) декодирао је правило које је подучавао Панини, мајстор древног санскритског језика, који је живио прије отприлике двије и по хиљаде година.

Процјењује се да санскрит у Индији говори само око 25.000 људи од више од једне милијарде популације, саопштио је Универзитет Кембриџ.

Али, то је свети језик хиндуизма и медиј кроз који се вијековима преноси велики дио индијске науке, филозофије, поезије и друге световне литературе.

Панинијева граматика, позната као Астадхyаyи, ослањала се на систем који је функционисао попут алгоритма за претварање основе и суфикса ријечи у граматички исправне ријечи и реченице.

Међутим, два или више Панинијевих правила често се примјењују истовремено, што доводи до сукоба правила.

Панини је подучавао "метаправило" које научници традиционално тумаче као сљедеће – „у случају сукоба између два правила једнаке снаге, побјеђује правило које долази касније у редослиједу граматике“.

Међутим, то је често доводило до граматички нетачних резултата.

Раџпопат је одбацио традиционално тумачење метаправила.

Умјесто тога, тврдио је да је Панини мислио да између правила примјењивих на лијеву и десну страну ријечи, Панини жели да одаберемо правило примјењиво на десну страну.

Користећи то тумачење, Раџпопат је открио да Панинијева "језичка машина" производи граматички исправне речи без готово икаквих изузетака.

Раџпопат је рекао да је имао "тренутак еуреке" након што му је његов супервизор на Кембриџу, професор санскрита Винћенцо Верђијани, савјетовао – "Ако је рјешење компликовано, вјероватно гријешите".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана