Стручњаци тврде: Живот без подземних вода не би био могућ

Срна
Foto: Архива

ЗЕНИЦА - Подземна вода је готово сва течна слатка вода у свијету, а стручњаци тврде да живот не би био могућ без подземних вода, саопштио је Институт за здравље и безбједност хране из Зенице поводом Свјетског дана вода, 22. марта који је ове године посвећен подземним водама.

Подземна вода се налази под земљом у изданима, геолошким формацијама од стијена, пијеска и шљунка које задржавају значајне количине воде. Те воде напајају изворе, ријеке, језера и мочваре и продиру у океане.

Углавном се обнављају кишом и сњежним падавинама које се инфилтрирају у тло. Оне су од кључне важности за здраво функционисање екосистема, као што су мочваре и ријеке.

Прекомјерна експлоатација подземних вода може довести до нестабилности и слијегања земљишта, а у приобалним подручјима и до продора морске воде испод копна. Подземне воде се могу извући на површину помоћу пумпи и бунара. Готово сва течна слатка вода на свијету је подземна вода, која омогућава снабдијевање питком водом, санитарних система, пољопривреде, индустрије и екосистема.

Живот не би био могућ без подземних вода, тврде стручњаци. Подземне воде одиграће кључну улогу у прилагођавању климатским промјенама, па се мора заједнички радити на одрживом управљању овим драгоцјеним ресурсом, итичу из зеничког Института.

Већина сушних подручја свијета у потпуности зависи о подземним водама. Подземне воде се прекомјерно користе у многим подручјима, гдје се више воде захвата из аквифера него што се обнавља кишом и снијегом. Континуирано прекомјерно кориштење на крају доводи до исцрпљивања ресурса.

Оне су загађене у многим подручјима и ремедијација, односно опоравак је често дуг и тежак процес.

То повећава трошкове обраде подземних вода, а понекад чак и онемогућава њихову употребу. Кључне поруке кампање Свјетског дана вода 2022. године су да су подземне воде невидљиве, али је њихов утицај свуда видљив. Подземне воде морају бити темељно истражене, анализиране и праћене, јер се не може управљати оним што није измјерено. Постоје ограничења за кориштење подземних вода, као што су њихов квалитет и високи трошкови захватања.

Оне и нису увијек доступне у довољним количинама на мјестима гдје постоји највећа потражња људи за водом. На примјер, регија Азије и Пацифика има најнижу доступност воде по глави становника у свијету, а предвиђа се да ће се кориштење подземних вода у регији повећати за 30 одсто до 2050, наводе из Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана