Штрајк глумаца у видео играма може да потраје

Tanjug
Foto: Verge

ЛОС АНЂЕЛЕС - Више од 2.500 извођача и глумаца у Сједињеним Америчким Државама који дају гласове у видео играма ступили су у штрајк због употребе вјештачке интелигенције (АИ), а представник њиховог синдиката навео је данас да би штрајк могао да потраје.

Њихов главни преговарач Данкан Кребтри - Ајерленд изјавио је за Скај Њуз да би тај штрајк могао да потраје и читаву годину ако студији који производе видео игре не пристану на њихове захтјеве.
    
Извођачи и умјетници, који раде за студије попут Ворнер Броса, Активижна, Гејмс енд Блајндлајта, у штрајку су од 26. јула.
    
Њихов синдикат који обухвата филмске и тв уметнике САГ-АФТРА тражи да студији пристану на нове мере заштите глумаца у вези са коришћењем АИ у тој индустрији.
    
Кребтри-Ајерленд каже да би студији могли да ставе испуњење ових захтева на чекање, пошто су видео игре флексибилније у продукцији него филмови па могу зато да избегну одлагања.
    
Штрајк кошта индустрију видео игара пет милијарди долара, показују подаци Универзитета у Мичигену, и због њега су одложени блокбастери као што су Дедпул 3, Челинџерс и Дина:Други дио.
    
Синдикат САГ-АФТРА био је у штрајку и 2017. због уговора о видео играма, и трајао је најдуже у историји синдиката - 340 дана.
    
Кребтри - Ајерленд каже да би то могло да се догоди и овог пута, али се нада да до тога неће доћи.
    
Портпаролка продуцената видео игара који преговарају са синдикатом, Одри Кулинг, рекла је за Скај Њуз да су они "посвећени решавању последњих преосталих питања" како би окончали штрајк "историјским повећањем плата и мерама заштите у вези АИ" за извођаче видео игара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана