Сто из Кремља о којем се више прича него о онима који су седјели за њим

ГС
Foto: Танјуг

Бијели сто, дугачак шест метара за којим руски предсједник Владимир Путин овог мјесеца прима стране лидере, направљен је у Италији, од стране мале породичне фирме.

Они су опремили и десетине других просторија у Кремљу. Кажу да би израда таквог стола данас коштала око 100.000 евра.

Испоставило се да је Макрон тада одбио захтјев Кремља да уради руски тест на вирус корона пред сусрет са Путином, због чега је приликом састанка са руским колегом морао да се држи на дистанци.

Да ли ће сто донијети срећу и спријечити рат?

Они су опремили и десетине других просторија у Кремљу. Кажу да би израда таквог стола данас коштала око 100.000 евра.

Овај сто је један од многих предмета који је израђен у Италији, од стране породичне фирме „Храст".

Ренато Полоња из те фирме је рекао да су ти предмети израђени на основу уговора са Кремљом од 1995. до 1997. године.

„Тај сто је заиста врх леденог бријега. Свеукупно, направили смо намештај за око 70 соба. Има и већих столова", рекао је Ренато Полоња за Ројтерс.

Корисници Твитера су се шалили са темом стола, наводећи да он представља клизалише, тениски терен, клацкалицу, па чак и сто са Тајне вечере.

Полоња је рекао да је плоча направљена из једног комада буковог дрвета, а ослоњена је на три издубљена дрвена носача. Лакиран је у бијело и позлаћен на ивицама.

„Да данас желите да купите нешто слично, коштало би око 100.000 евра. Било је дивно свуда гледати фотографије стола. Надајмо се да ће донијети срећу и спречити рат", наводи Италијан.

Фирма „Храст" је опремила 7.000 квадратних метара у Кремљу, на два спрата, укључујући и председникове приватне просторије.

Полоња је рекао да је простор уништио Јосиф Стаљин, па су руски дизајнери претражили архиве како би вратили стари изглед, прије револуције из 1917. године.

Уговор је био вриједан између 40 и 50 милиона евра, а сав намештај је израђен у Италији и затим превезен у Русију. Кроз џиновске скенере је провјеравано да ли има грешака, прије него што су унети у Кремљ.

То је највећа појединачна наруџбина коју је "Храст" икада имао, али Полоња је рекао да је његова компанија радила широм свијета, укључујући и краљевске палате у Брунеју и на Тајланду.

„Храст" је основао деда Рената Полоње, а данас запошљава око 50 радника.

„Ово је најбоље од Италије - породичне фирме у којима се вештине преносе с кољена на кољено", закључио је Полоња, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана