Статуа Буде, коју је открила Хитлерова експедиција, направљена од камена из свемира

Агенције
Статуа Буде, коју је открила Хитлерова експедиција, направљена од камена из свемира

Будистичка статуа стара 1.000 година, коју је група есесоваца однела са Тибета 1938. године, док су били на задатку откривања "корјена" Хитлерове аријевске доктрине, направљена је од метеорита. Њемачки и аустријски истраживачи објавили су рад о проналаску статуе, у коме се археологија, Трећи Рајх и космичко благо преплићу као у филмовима о Индијани Џонсу.

Названу "Гвоздени човјек", због високог садржаја гвожђа у стијени од које је исклесана, 24 центиметра високу статуу донела је у Њемачку експедиција на чијем челу је стајао Ернст Шефер, зоолог и етнолог.

Вјерује се да је експедицију оформио вођа есесоваца Хајнрих Химлер. Чланови те јединице прочешљали су Тибет 1938. и 1939. године у потрази за поријеклом Аријевске расе, чија је наводна супериорност представљала један од темеља нацизма.

Тежине 10,6 килограма, статуа представља будистичко божанство Ваишравану како сједи, док испружени длан десне руке показује надоле.
 

Хемијском анализом утврђено је да камен од кога је исклесана потиче од врло ријетке врсте метеорита. Стјена је прежјивела дуго путовање кроз Сунчев систем и буран улазак у Земљину атмосферу, прије него што је ударила у Земљу пре око 15.000 година.

 Није сасвим јасно како је професор Шефер дошао до статуе, али је свакако њена посебна одлика то што се у предјелу груди фигуре налази велика свастика, која у будизму представља симбол среће.

 Када је статуа пребачена у Минхен, постала је дио приватне колекције и била доступна у истраживачке сврхе тек послије продаје на аукцији 2009. године.
 

- Гвоздени човјек је једини познати људски приказ до сада исклесан од метеорита. Ако узмемо у обзир само материјал од ког је направљен, вриједност му је око 15.500 евра. С друге стране, ако рачунамо и старост статуе од близу 1.000 година, могли бисмо рећи да је ријеч о непроцијењивом комаду - објашњава професор Елмар Бухнер са Универзитета у Штутгарту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана