Старост америчких лидера поново у центру пажње

Танјуг
Старост америчких лидера поново у центру пажње

ВАШИНГТОН - Ситуација у којој се Мич Меконел, лидер републиканаца у Сенату, потпуно блокирао док је говорио у Конгресу, најновији је подсјетник да су најмоћнији политички лидери САД много старији од оних у другим демократским земљама, наводи Ројтерс.

Џозеф Бајден (80) је најстарији председник САД у историји, и има скоро двије деценије више од просјечне старости свјетских лидера, која износи 62 године, открива центар “Пју Рисерч”.

Иако млађи од 89-годишњег Пола Бије, предсједника Камеруна, најстаријег шефа државе на свијету, Бајден би могао да буде деда донедавној финској премијерки Сани Марин, или чилеанском предсједнику Габријелу Борићу, који обоје имају 37 година.

Бајден је, ипак, млађи од неких чланова америчког Конгреса.

Сенатор Меконел (81) је престао да говори усред реченице на конференцији за штампу на Капитол Хилу у сриједу и нијемо је стајао 23 секунде, све док га нису удаљили од новинара. Он се касније вратио да их обавијести: “Добро сам”.

Тај тренутак је изазвао забринутост за његове менталне способности, посебно након што је хоспитализован и лијечен од потреса мозга послије пада у марту.

Републикански сенатор Чак Грасли из Ајове (89), демократска сенаторка Дајан Фајнстин из Калифорније (89) и сенатор из Вермонта Берни Сандерс (81), старији су од Меконела.

Многи конгресмени имају преко 70 година, а средња старост Сената је 65,3 године, и најстарија је до сада. Средња старост становништва САД је 38,8 година.

Ројтерс констатује да је Бајденово поодмакло доба покренуло и питање да ли он треба да се кандидује за други мандат. Предсједник се недавно саплео преко вреће пијеска на сцени, корача опрезним ходом и склон је вербалним лапсусима.

Он ће се на изборима 2024. године можда суочити са Доналдом Трампом (77) као републиканским кандидатом.

Анкете Ројтерса показују да многи Американци мисле ни један, ни други не би требало да се кандидују због својих година.

На питање о Бајденовим годинама, Бијела кућа указује на његова достигнућа, укључујући предсједничке изборе 2020. и помоћ демократама да избјегну губитке на изборима за Конгрес 2022. године, као и иницирање мноштва закона у Конгресу.

Према “Пју Рисерчу”, Бајден ипак није међу првих 10 најстаријих лидера на свијету, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана