Старије Корејке се окрећу проституцији

Борис Ђурић
Старије Корејке се окрећу проституцији

Корејци су некада били сигурни да ће их дјеца пазити ка­д остаре, али многи су схватили да нове генерације имају друге приоритете када је ријеч о трошењу новца, па се старије жене, да би преживјеле, окрећу проституцији.

Ким Еун Ја сједи да степеницама сеулске станице метроа Јонгно-3 и посматра људе који пролазе. Бакица која има 71 годину носи бљештави црвени капут и јарки кармин и прилично је упечатљива појава на монотоној станици. Поред ње се налази велика торба са маленим стакленим боцама. Госпођа Еун Ја је једна од јужнокорејских жена познатих као "бакус даме", односно старије жене које преживљавају продајући мушкарцима бочице популарног енергетског пића "бакус".

- Видите ли оне бакус даме што стоје тамо у ћошку - пита Еун Ја новинара који ради причу о старијим Корејцима.

Тврди да оне продају више него та енергетска пића.

- Оне некада одлазе са ћебадима и зарађују новац од њих. Ја не зарађујем тако - додаје старија Корејка која каже да јој прилазе мушкарци нудећи новац за "одређене услуге", али их она увијек одбија. Она каже да зарађује око пет долара дневно продајући пића.

- Купци морају брзо пити јер полиција ме често посматра. Полицајци не праве разлику да ли сам млада или стара, већ јесам ли неко ко крши закон - прича она.

Центар илегалне проституције је оближњи парк у центру Сеула. Јонгмјо парк је мјесто гдје старији мушкарци проводе своје пензионерске дане уз коју партију шаха и нешто мало трачања. Парк је изграђен око споменика Конфучију, чије су идеје о поштовању старијих обликовале корејску културу вијековима. Међутим, испод дрвећа са пупољцима неспретне трансакције између старијих жена и мушкараца причају праву причу о корејском друштву у 21. вијеку.

Жене у педесетим, шездесетим и чак седамдесетим годинама стоје на ивицама парка и нуде пића мушкарцима. Куповина једног пића може представљати први корак на путу ка оближњем јефтином мотелу.

Стојећи око табле корејског шаха неколико дједица посматра меч са великом пажњом. Неки од њих говоре да готово половина мушкараца који посјећују парк користе услуге бакус дама.

- Ми смо мушкарци и нас занимају жене. Једноставно узмемо пиће и спустимо им нешто новца у руке и након тога ствари се спонтано десе - објашњава времешни Корејац по имену Ким. Други мушкарац, стар 81 годину, са узбуђењем показује колико има новца да троши током једног дана.

- Углавном их трошим на испијање пића са својим пријатељима. Такође, можемо наћи себи и дјевојке овдје, од оних жена које стоје на ивици парка. Оне нам говоре да играмо шах с њима, а затим додају да немају новца. Након тога се буквално "прилијепе" за нас. Секс са њима кошта од 20 до 30 долара, али некада дају попуст ако вас знају - додаје дједица.

Старији Јужнокорејци су жртве економског успјеха њихове земље. Другачији је животни стандард и сада многи млади говоре да не могу издржавати себе и своје родитеље, у брзом и такмичарском друштву Јужне Кореје. Влада, затечена овом брзом промјеном, покушава да створи социјални програм који функционише. У међувремену, мушкарци и жене у Јонгмјо парку немају уштеђевину, имају малу пензију и немају породицу на коју се могу ослонити. Они су постали невидљиви људи, странци у сопственој земљи.

- Већина бакус дама почела је да продаје секс у позним годинама као резултат ове нове врсте сиромаштва у старијем добу - наводи докторка Ли Хо-Сун, која је можда једини истраживач који је детаљно проучавао овај феномен.

Једна од жена коју је докторка Ли интервјуисала окренула се први пут проституцији када је имала 68 година. Око 400 жена ради у парку, објашњава докторка, и све оне су као дјеца учене да су поштовање и част вредније од било чега.

- Ја сам гладна, не треба ми поштовање и част. Једино што желим су три оброка дневно - описује Ли став једне бакус даме са којом је разговарала.

Полиција, која редовно патролира овим подручјем али ријетко хапси, незванично тврди да овај проблем никада неће бити ријешен полицијским сламањем и да старији грађани требају одушак за стрес и сексуалну жељу, те да мора бити промијењена укупна политика према њима.

Међутим, службе које спроводе закон нису једини проблем. У торбама које жене носе налази и ствар која може узроковати потенцијалну епидемију - специјална ињекција која помаже старијим мушкарцима да постигну ерекцију и која се директно убризгава у вену. Докторка Ли је потврдила да они игле након коришћења не бацају него их опет користе, па чак и до 20 пута.

Љубавни мотел

Унутар прљавих улица централног дијела Сеула налази се мјесто на којем се завршавају договори у парку - "љубавни мотел" са сивим собама које су јефтине за изнајмљивање. У њима је велики кревет, који заузима већи дио простора, са својим танким душецима и једним јастуком. На заглављу кревета стоји наљепница - за хотелску службу притисните нулу, за порнографију притисните три, а за електрично ћебе имате утичницу са доње стране кревета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана