Старци који не желе у пензију

www.nytimes.com
Старци који не желе у пензију

За многе људе одлазак у пензију значи одмор и одмарање од ужурбаног живота који су раније имали. Али постоје људи у осамдесетим и деведесетим годинама живота који и у позним годинама настављају да стварају и које не живе на старој слави.

 Шта је то што их тјера да и у позним годинама желе да откривају свијет око себе или стварају нешто ново? Најбољи одговор за то је дао јапански умјетник Хокусаи, који је у 75. години направио своју познату слику "Сто погледа на планину Фуџи".

- Од када сам имао шест година имам манију да цртам све врсте објеката. Са 50 година сам већ направио безброј цртежа али све оно што сам направио прије 70. године не вриједи помињати. Тек сам у 73. години почео схватити праву природу ствари, животиње и траву, птице и дрвеће - казао је он.

Један од најпознатијих инвеститора свијета Бун Пикенс има 86 година и не сматра себе много старим.

- Идем на посао као што сам ишао прије 20, 30, 40 година. Имам исто радно вријеме и уопште нисам успорио - каже Пикенс који се налази на челу инвестиционог фонда БП Капитал и чије лично богатство прелази милијарду долара. Такође додаје да из канцеларије планира да изађе једино у сандуку.

Исти темпо живота има и Кармен Херера која је своју прву слику продала када је имала 89 година. Данас се њена дјела налазе у сталној поставци познатог њујоршког Музеја модерне умјетности. Ова старица од 99 година почела је да слика крајем четрдесетих година у Паризу и сарађивала је са познатим салоном "Реалите Нувел".

- Сликала сам јер сам морала. Имала сам толико идеја да сам их једноставно морала ставити на платно. Моја љубав према цртању правих линија одржава ме у животу - коментарише Кармен деценије када није продала ниједну слику. Она никада није била "кисела" и увијек је другима жељела добро.

- Мислила сам да је тржиште можда корумпирано. Када сам продала прву слику, рекла сам себи "забога, било је и вријеме" - рекла је она.

Режисер Фредерик Вајсман има интересантан савјет за младе режисере - ожените се богатом женом. Старац од 84 године Вајсман каже да му је најгори дио каријере било сакупљање новца за прављење филмова. Он и данас прави филмове и уопште не мисли о својим годинама. Потпуно негирам своје године што мислим да је веома корисно. Наравно да се са времена на вријеме осврнем на године али не обазирем се много. Волим да радим интензивно на мојим пројектима - каже Вјасман чији је документарац "Национална галерија" ове године приказана у Кану.

Џинет Бедард је свој први маратон истрчала у 69 години.

- Када трчим не слушам музику или трчим са неким. Размишљам о прошлости, мом дјетињству у Француској, о бившем послу. О свему помало - каже Бедардова која још увијек трчи у својој 81. години. Она каже да ће трчати "док год је судбина не однесе". Овог мјесеца је освојила трофеј у полумаратону у њујоршком Централ парку на којем је било написано "За тркаче од 80 до 99 година".

- Помислила сам да имам још двадесетак година да трчим. Сигурно ћу освајати прва мјеста јер једноставно неће бити осталих такмичара у мојој групи - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана