Стаљин и Лењин шетају Москвом

Приредио: Борис Ђурић
Стаљин и Лењин шетају Москвом

Москва - На улицама Москве у посљедњих неколико година могу велику пажњу привлаче ликови који невјероватно подсјећају на предсједника Владимира Путина, али и бројне историјске личности, као што су Јосиф Стаљин, Владимир Лењинин и цар Николај Други.

Игор Горбунов изузетно личи на Лењина и често се може видјети у близини трга Мањеж. На истом мјесту ради и Латифа Валиев који је имитатор Стаљина. Сви они зарађују за живот тако што наплаћују туристима да се сликају са њима.

У близини Црвеног трга може се видјети и Анатолиј Кокленков који такође имитира Лењина.

- Раније сам живио у Ташкенту гдје сам дипломирао филологију али сам за живот зарађивао на различите начине - као грађевинац и радник на одржавању дворане за клизање - прича Кокленков.

Након десет година рада Кокленков је одлучио да пусти браду да би га један пријатељ, са којим је отишао на кафу, у шали питао да није почео можда радити за Лењина.

Кокленкову није било јасно зашто му је пријатељ то рекао али када је отишао кући погледао се у огледало одједном му је синуло у глави да личи на совјетског вођу. Одмах је почео пуштати бркове и просто је заборавио своје лично име.

- Нема више Анатолија већ само Лењин, Лењин и Лењин - каже имитатор. Када је отишао на такмичење двојника у Москву примијетио је да људи на улици желе да се сликају са њим док су му давали нешто новца за то. Иако се касније вратио у Ташкент, Кокленков се на позив Хитлера, другара имитатора којег је упознао на такмичењу, вратио у Москву гдје је почео солидно зарађивати.

Познато је да је Стаљин имао најмање седам двојника који су му помагали да избјегне потенцијалне атентате уперене на совјетског вођу. Први његов познати двојник био је необразовани сељак са сјеверног Кавказа познат као Рашид. Други познати двојник је био украјински књиговођа Јевсеј Лубицкој, кога су совјетски агенти буквално киднаповали не дајући му ни да се опрости са породицом. Такође, је познат и његов двојник Борис Аирапетов. Чак се прије неколико година била појавила вијест да је на Црвеном тргу сахрањен двојник Автандил Џалагонија, а не прави Стаљин.

Свађе имитатора

И док сви воле да виде имитаторе на улицама Москве, односи међу њима нису увијек сјајни. Тако је у јулу ове године између Валиева и Горбунова дошло до кошкања и препирке у станици метроа Охотнији након што је Валиев оптужио имитатора Лењина да ради са другим имитаторима Стаљина. Руски медији су њихову препирку у шали назвали највећим сукобом лидера у 21. вијеку". Лењин је рекао да га је Стаљин ударио три пута кишобраном по леђима након краће препирке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана