Стаљин и Хитлер су забрањена имена беба у Шпанији: А ево ко се никако не може звати Марија

GS
Foto: Twitter

Свака земља има своње законе, а Шпанија чак води рачуна и о именима дјеце те је зо право законски регулирала.

Имена познатих

У Шпанији није могуће давати дјеци имена која имају негативну хисторијску конотацију, тако да су имена Осама бин Ладен, Стаљин, Луцифер, Јуда, Каин и Хитлер изричито забрањена у тој земљи.

Чланом 54. Закона о матичним књигама од 8. јуна 1957. предвиђена је забрана имена "која објективно штете особи, која збуњују приликом идентификације и она која доводе у заблуду".

Према закону, „имена су забрањена ако су екстравагантна или су, у комбинацији с презименима, у супротности с пристојношћу и достојанством личности“, преноси ЕуроВикли.

Закон, такође, забрањује пуна имена познатих личности, као што је Фреди Меркјури.

Надимци су, такође, забрањени у регистру матичних књига. Дакле, дјечак се не може званично звати Пепе или дјевојчица Лола.

Презимена се не могу користити као имена, па се имена попут Фернандез не могу дати новорођеној беби.

Иако су унисекс имена у тренду, закон забрањује свако име које изазива забуну у вези са сполом дјетета, напримјер, име као што је Хуан не може се дати дјевојчици, а Марија дјечаку.

Даљња ограничења забрањују родитељима да своју дјецу називају по званичном бренду или фирми, као што је Гучи, или да дају имена деци по главним градовима, градовима или акронимима.

Да су им дјеца рођена у Шпанији, глумици Гвинет Палтроу и пјевачу Крису Мартинуиз “Колдплеја” не би било дозвољено да кћерки дају име Епл, нити би Кање Вест и Ким Кардашијан  свом дјетету могли дати име Чикаго.

Коначна одлука

Такође, чланом 51. Закона о матичним књигама прописано је да се браћи и сестрама не могу давати иста имена, тако да, ако пар има дијете по имену Хуан, његова браћа се не могу звати Хуан, нити могу носити то име преведено на други језик, напримјер, његов руски еквивалент Иван. Једини изузетак је ако је преминуо брат и сестра с истим именом.

За коначну одлуку надлежан је службеник у матичној књизи у тренутку регистрације, пише Телеграф.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана