Шта жене виде у предсједнику Француске?

Танјуг
Шта жене виде у предсједнику Француске?

Француски предсједник Франсоа Оланд стиже у уторак у посјету Сједињеним Државама, а америчке медије већ данима "муче" питања срца, а не билатералних односа.

Од "великог питања" да ли ће Франсоа Оланд на предсједничку вечеру код Барака Обаме доћи сам - узгред одговор је да, доћи ће сам - до питања: шта жене уопште виде у Франсоа Оланду?

"Шта, за име свијета, жене виде у њему", пита се коментатор "Блумберга", прецизирајући да је ријеч "о ниском човјеку са стомачићем", како га описују и француски новинари: "На свом скутеру, изгледа као професор социологије... па зашто онда његове сексуалне лудорије настављају да фасцинирају интелектуалну елиту у Француској и шире?"

Партнерка му је била социјалисткиња Сеголен Ројал, мајка његово четворо дјеце - иако се никад нису вјенчали. Затим, Валери Трирвајлер, политичка новинарка. Никад се нису вјенчали. И, сада, глумица Жили Гаје: афера је обијелодањена кад је предсједник на скутеру опажен испред њеног стана...

"Сазнали смо да, кад је реијч о женама 'ле предсједника', није све у сексу, или није само у сексу. Оно што издваја Оландове афере је - класа", наводи "Блумберг", примјећујући да је ријеч о суштинској разлици у односу на афере америчких политичара, којима су "главе дошле" проститутке, жене "сумњивог поријекла", студенткиње на пракси у Бијелој кући...

"Оланд није 'клијент број 9'. Његове дружбенице зраче шиком."

И - није ријеч само о Оланду, ту су и његови претходници.

Никола Саркози оженио је гламурозну манекенку Карлу Бруни, послије развода од (такође) гламурозне (друге) жене. Разонода Жака Ширака је, наводи "Блумберг", јавна тајна.

Франсоа Митеран је са љубавницом у тајности добио и дијете. Тешко је наћи краља из линије Лујева који није играо ванбрачне игрице. Луј III је, у трећој години своје владавине у деветом вијеку, погинуо кад је пао са коња (данас би био скутер) - јурећи дјевојку... Додуше, није био ожењен...

Кад је ријеч о сексу, Французи се разликују од свих других. Зато им не смета сама прељуба. У случају Оланда, смета им што предсједник актуелни љубавни троугао није "извео" отменије.

"Ја, предсједник републике, постараћу се да моје понашање буде за примјер у сваком тренутку", рекао је кад је на изборима побједио Саркозија.

Саркози данас оцијењује Оландово понашање као "смијешно". Једна Оландова суграђанка у недавној изјави за "Њујорк тајмс" оцијењује да Оланд "чини да сви Французи изгледају као идиоти".

У очекивању дуго најављиваног састанка са папом Фрањом, француски "Монд" објавио је карикатуру на којој Оланд стиже код папе на скутеру, са двије женске на задњем сједишту.

"Ко сам ја да судим", пита се на карикатури папа. Ипак, усмјеравање пажње на предсједников приватни живот није тако лоше за Оланда. Чак 77 одсто Француза сматра да је љубавна афера приватна ствар и против су "повлачења по медијима".

Оланд чак биљежи раст рејтинга, посебно у женском бирачком токелу, откад је прељуба обокелодањена, наводи "Блумберг" и закључује: "Мушкарци који се недолично понашају су, изгледа, секси."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана