Шта удар грома ради људском тијелу

Блиц
Шта удар грома ради људском тијелу

Постоји пет начина на које гром најчешће погађа људе, укључујући директни удар, удар преко објекта и проводне муње.

Посљедице удара грома варирају у зависности од јачине, типа и раздаљине муње, укључујући опекотине, ожиљке, срчани застој, неуролошка оштећења, оштећење уха и унутрашње повреде., пише Блиц

Десет одсто људи које гром удари страда, а многи од преосталих 90 одсто живе са трајним компликацијама. Удар грома може да изазове широк спектар повреда – опекотине, пуцање бубне опне, оштећење ока, респираторну инсуфицијенцију, срчани застој, кому… И, смрт.

Од пет начина на које гром најчешће погађа појединце, директан удар је најријеђи. У директном удару, струја грома се креће директно кроз тијело.

Ова врста удара је најсмртоноснија јер се дио струје креће преко коже, док се други дијелови обично крећу кроз кардиоваскуларни и нервни систем. Топлота коју генерише муња изазива опекотине на кожи, а струја може оштетити виталне органе као што су срце и мозак.

Ова врста удара се дешава када гром додирне оближњи објекат и дио струје „скочи“ са објекта на особу. Особа се обично налази у непосредној близини предмета који је ударен, удаљена око један до два метра.

До овог удара често долази када особа тражи заклон испод високих предмета, као што је дрво.

Ова врста удара настаје када муња удари у неки објекат, попут дрвета, а дио струје путује по земљи и удари у особу. Овакви несрећни случајеви узрокују највише смртних случајева и повреда усљед удара грома.

Како струја долази у контакт са особом, она улази у тијело у тачки најближој струји и излази на контактној тачки која је удаљена од муње. Док путује кроз тијело, може да изазове велика оштећења кардиоваскуларног и нервног система тијела. Такође, може да путује кроз било коју врсту проводног материјала, укључујући подове гаража.

Удари проводне муње настају када муња путује кроз проводне предмете, попут металних жица или водовода. Иако метал не привлачи муње, он је добар проводник електричне струје. Већина удара грома у затвореном простору настаје као резултат проводљивости.

Људи би требало да се држе даље од проводних објеката, као што су прозори, врата и предмети повезани на електричне утичнице током олује.

Прије него што се оформи муња, негативно наелектрисане честице на дну облака привлаче се са позитивно наелектрисаном земљом, а посебно позитивним струјама. Позитивни стримери су позитивни јони који се протежу од земље нагоре. Негативно наелектрисани јони стварају електрично поље док се крећу према земљи.

Када се позитивни стримери протежу према негативним јонима и ступе у контакт, гром удара. Када дође до удара грома, други стримери у том подручју се испуштају.

Могу да се шире од ствари као што су површина земље, дрво или особа. Ако је особа један од стримера, може бити озбиљно повријеђена, чак и да настрада. Ипак, ови удари нису тако чести.

У зависности од јачине, типа, раздаљине грома разликују се и посљедице удара грома.

- ране

- опекотине

- Лихтенбергове фигуре

- срчани застој

- оштећење мозга

- кома

- бол, утрнулост, слабост у удовима

- повреда кичмене мождине

- поремећај спавања

- поремећај памћења

- оштећење уха

- губитак слуха

- вртоглавица

- оштећење рожњаче

- сљепило

- повреде костију.

Муња може да изазове опекотине на кожи, дубоке ране и оштећење ткива.

Електрична струја може изазвати врсту ожиљака познату као Лихтенбергове фигуре (електрична пражњења која се гранају). Ову врсту ожиљка карактеришу необични фрактални обрасци који се развијају као резултат уништења крвних судова које се дешава док струја грома путује кроз тијело.

Удар грома може да доведе до срчаног застоја, а поред њега и аритмије и плућни едем – накупљање течности у плућима.

Може да изазове и низ неуролошких стања и оштећења мозга. Особа може пасти у кому, осјетити бол и утрнулост или слабост у удовима, патити од повреда кичмене мождине или развити поремећаје спавања и памћења.

Удар грома може да изазове и оштећење уха и губитак слуха. Такође, може изазвати вртоглавицу, оштећење рожњаче и сљепило. Сама сила удара грома може довести до тога да расцијепа, запали или откине дијелове обуће.

Ова врста трауме такође може изазвати унутрашње крварење и понекад може довести до прелома костију.

Једино што је сигурно код олуја је брзо тражење склоништа. Држите се даље од врата, прозора, електричне опреме, судопера и славина. Ако се задесите напољу, немојте тражити заклон испод дрвета или стена. Држите се даље од жица или предмета који проводе струју и наставите да се крећете док не нађете сигурно склониште. Најсигурније склониште је затворен аутомобил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана