Шта су златне визе, колико коштају и ко их и даље нуди?

ГС
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Златна виза је врста визе која омогућава страним држављанима да добију боравак у земљи у замјену за инвестирање капитала.

Ова виза омогућава инвеститорима и њиховим породицама да добију боравишну дозволу, а у неким случајевима и држављанство. То није јефтин начин да се стекне боравак у некој земљи, али може временом да врати дивиденде.

Да би добили златну визу, кандидати обично морају да инвестирају одређени износ новца у некретнине, бизнис или државне обвезнице у земљи која нуди овај програм. Ова врста визе је популарна у европским земљама као што су Португал, Шпанија, Грчка и Малта, али је присутна и у другим дијеловима свијета.

Златна виза је привлачна због својих погодности, као што су слободно путовање унутар Шенгенског простора (у случају ЕУ земаља) и могућност стицања сталног боравка или чак држављанства након одређеног броја година. Златна виза вам омогућава да живите у Европи без радне дозволе и без потребе за радном или боравишном дозволом.

Можете остати у својој земљи по избору што је дуже могуће без ризика од депортације.

Шта је потребно за пријаву:

  • Да апликант буде старији од 18 година
  • Да не посједује криминални досије
  • и да има довољно средстава да изведе потребну инвестицију

Постоје три главне врсте златних виза:

Виза инвеститора: Овај програм захтијева улагање у предузеће или некретнине. Сума варира, али је обично између 150.000 и 300.000 долара.

Пензионерска виза: Морате имати 65 година или више са годишњим пензионим примањима која премашују око 30 процената просјечне годишње плате у вашој земљи.

Почетна виза: Ова златна виза захтијева да оснујете европску компанију као запослени или инвеститор.

Златне визе су од суштинског значаја из неколико разлога. Они пружају прилику за боравак у Европи. То може да буде драгоцјен ресурс за оне који желе да преселе своје породице изван својих матичних земаља, али и даље имају приступ здравству и образовању унутар својих родних земаља.

Златне визе у земљама ЕУ:

Златна виза Португала 

Власницима златне визе је дозвољено, али није обавезно да живе у Португалу: све док проводе најмање седам дана годишње у земљи, њихова боравишна дозвола остаје важећа. Након пет година као носилац Златне визе, инвеститор и његова породица могу поднијети захтјев за стални боравак или држављанство Португала.

Подршка умјетности и рестаурација културног наслеђа у износу од 250.000+ евра или куповина удјела инвестиционих фондова у износу од 500.000+ евра, трећа опција је инвестирање у истраживачке активности у износу од 500.000+ евра.

Програм сталног боравка на Малти 

Инвеститор мора испунити неколико услова улагања: купити или изнајмити некретнину у земљи (на југу Малте или на острву Гозо у износу од 300,000+ евра, док је лимит за куповину стамбене имовине на северу или у централној Малти у износу од 350,000+ евра). Поред тога, потребно је платити државне таксе у износу од 40.000 евра, као и донацију у добротворне сврхе у износу од 2.000 евра.

Они такође морају потврдити капитал од 500.000 евра, укључујући најмање 150.000 евра ликвидне финансијске имовине. Картица сталног боравка се обнавља сваких 5 година. Врши се годишња провера у првих пет година како би се потврдило да инвеститор и даље испуњава услове. 

Златна виза за Грчку

Програм Златне визе за Грчку имао је један од најнижих инвестиционих захтијева у Европској унији. Међутим, то се промијенило ове године: од 1. сепмтебра 2024. године инвестициони праг за куповину некретнина је порастао на 400.000 до 800,000 евра. Инвестициона некретнина је доступна за дугорочни закуп. Али одржавање пребивалишта захтијева задржавање имовине у власништву, пише Мондо.

Кипарска златна виза

Стални боравак на Кипру путем улагања се даје доживотно. Међутим, да би задржао статус, инвеститор мора да посјећује острво сваке 2 године и да обнавља боравишну карту сваких десет година. Стални становник може добити кипарско држављанство након 7 година живота на острву у благој медитеранској клими поред мора. Куповина нове стамбене или било које пословне некретнине у износу од 300,000+ евра.

Златна виза за Шпанију 

Инвеститор и његова породица не морају да полажу испите из језика и културе да би добили шпанску Златну визу. Такође, од њих се не захтева да бораве или проводе вријеме у Шпанији, а закон дозвољава издавање инвестиционих некретнина. Стални боравак се може добити након 5 година живота у Шпанији. За још пет година инвеститор може да аплицира за држављанство. Куповина стамбене или пословне имовине у износу од 500,000+ евра. Међутим, влада Шпанија је ове године покренула процес укидања овог поступка, али још није изашла са конкретним датумом.

Златна виза Италије

Дозвола боравка у Италији се издаје на двије године. Затим се може продужити за три године ако се инвестиција одржи. Инвеститори не морају да живе у Италији ако не желе да добију држављанство. Носиоци Златне визе могу да аплицирају за држављанство под општим условима након 10 година живота у земљи. Улагање у иновативне стартапове у износу од 250,000+ евра. Улагање у капитал друштва са ограниченом одговорношц́у у износу од 500,000+ евра.

Мађарска Златна виза

У случају куповине некретнине у Мађарској, инвеститор ће добити право на десетогодишњи боравак у Мађарској, а прије свега ће добити мађарски пасош која ће му омогућити неограничено кретање у шенгенском простору. Услов је куповина некретнине вриједне најмање пола милиона евра.

Друга опција за добијање десетогодишње боравишне дозволе и мађарског пасоша је улагање од најмање 250.000 евра у инвестицијске фондове за некретнине које издаје Мађарска народна банка. Трећа опција је јавна донација од најмање милион евра.

Које земље су укинуле златне визе?

Велика Британија је у фебруару 2022. укинула шему златних виза која је омогућавала страним држављанима да се населе у земљи у замјену за то да са собом донесу и одређен део свог богатства. Када је почео рат у Русији, удаљили су се од праксе јер је познато да велики број руских бизнисмена и олигарха послује и живи у британским градовима.

Ирска се прошле године опростила од златне визе, тачније Имигрантског инвеститорског програма, који је нудио ирско држављанство у замјену за 500.000 евра донација или трогодишње инвестиције у земљу у вриједности од милион евра.

Португалски премијер Антонио Коста је најавио да ће визе бити укинуте, а да до тада странци могу да купе некретнину или улажу у земљу у замјену за боравишне дозволе. Према подацима тамошње државне агенције ЛУСА, од јануара до августа 2022, програм је Португалу донио 398 милиона евра. Португалско острво Мадеира, које се налази у Атлантском океану, противи се овој одлуци јер је велики број богаташа стигао у њихов регион управо захваљујући златним визама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана