Шта се заиста крије иза изолације Катара

Агенције
Шта се заиста крије иза изолације Катара

Катар је Ирану и џихадистима платио откуп за чланове своје краљевске породице, отете у Ираку, у износу од око милијарду долара, пише лист "Фајненшел тајмс".

То је навело његове арапске сусједе на драматичан корак прекида дипломатских и других веза са Дохом.

Команданти локалних оружаних групација и званичници влада у региону тврде да је Доха толико платила за ослобађање 26 чланова краљевске породице Катара, отетих током лова на југу Ирака, као и за 50 милитаната које су џихадисти заробили у Сирији.

Тај новац је, како се наводи, предат сиријској оружаној формацији повезаној са Ал Каидом и званичницима иранске службе безбједности.

"Фајненшел тајмс" тврди да је до отмице дошло у децембру 2015. а да је трансакција извршена у априлу ове године.

У понедјељак су Египат, Саудијска Арабија, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати објавили да прекидају дипломатске односе са Катаром, оптужујући га да подржава терористичке организације и дестабилизацију ситуације на Блиском истоку.

Исплата откупа била је оно што је превршило мјеру, наводи ФТ.

Катар, амерички савезник који на свом тлу има и америчку војну базу, дуже вријеме изазива љутњу својих сусједа. Као први извозник течног природног гаса, Катар користи своје огромно богатство да би имао што боље односе са Лондоном, Вашингтоном и Токиом.

Критичари их оптужују да желе да се издигну изнад своје праве дипломатске мјере мијешањем у регионалне послове и користећи сателитску телевизију Ал Џазира као оруђе пропаганде.

Доха има историју контаката са свим врстама контроверзних групација, од побуњеника у Дарфуру, на југозападу Судана, до талибана у Авганистану и Хамаса у Гази.

Катар се нуди као неутрални играч који може да посредује у регионалним сукобима.

Критичари, међутим, посебно Саудијска Арабија и УАЕ, тврде да Доха то користи како би играла на обије стране и финансирала радикалне исламистичке групе, у посљедње вријеме у Либији и Сирији. Договор о откупу је, кажу они, само доказ такве улоге.

"Ако желите да знате како Катар финансира џихадисте, не треба вам ништа више од договора о исплати откупа за ослобађање талаца", изјавио је један представник сиријске опозиције који је радио као посредник у размени талаца са Ал Каидом у Сирији. "И то није први пут, већ један у низу од почетка рата."

ФТ наводи да је око 700 милиона долара плаћено Иранцима и регионалној шиитској милицији коју Техеран подржава. Поред тога, 200 до 300 милиона отишло је исламистима у Сирији, углавном групацији Тахрир-ал-Шам, повезаној са Ал Каидом.

Договор показује како Катар користи договоре о откупу за ослобађање талаца да би финансирао џихадисте у Сирији.

Оно што највише брине његове сусједе у Заливу је, међутим, чињеница да је Доха плаћала и њиховом главном ривалу, Ирану, кога оптужују да подстиче сукобе у арапском свијету.

Та "сага" започела је када је "Катаеб хезболах", милиција ирачких шиита, повезана са либанским Хезболахом, а које подржава иран, отела људе из Катара у децембру 2015. Њихови људи чак кажу да су таоци држани у Ирану.

Регионалне дипломате сматрају да је мотив за отмицу био да се Ирану и либанском Хезболаху олакша да преговара о ослобађању шиитских бораца које је заробила сунитска исламистичка група Тахрир ал-Шам.

Један западни дипломата каже да је договор о откупу представљао покриће за трансакцију 120-140 милиона долара за Тахрир ал-Шам. Још 80 милиона отишло је џихадистичкој милицији Ахрар ал-Шам.

"Катар плаћа свима и сваком, и са којим циљем? Само су нам донијели уништење", изјавио је један командант сиријских побуњеничких снага.

Један арапски званичник из региона каже да је укупно 300 милиона долара отишло џихадистима. "Äко томе додате 700 милиона датих Ирану и његовим савезницима, значи да је Катар дао милијарду долара на тај сулуди договор", каже он.

Према информацијама ирачких шиитских групација, које подржава Техеран, Иран је добио 400 милиона долара. Колико су они добили, нису жељели да открију, али су открили неке детаље јер нису задовољни својим удјелом у том "послу".

"Иранци су узели лавовски дио", кажу они, преноси ФТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана