Шта је остало на јеловнику руских ресторана?

Тања Шикањић
Шта је остало на јеловнику руских ресторана?

Након рестрикција које је Москва увела на европске прехрамбене производе, Руси ће морати да се навикавају на другачију исхрану.

Власници ресторана у Русији, ланци супермаркета и произвођачи хране су приморани да траже алтернативне снабдјеваче и припремају се за несташице какве су постојале за вријеме Совјетског Савеза.

Трговинске рестрикције којим је Русија узвратила на америчке и европске санкције наметнуте због акција Русије у Украјини - наудиле су пољопривредницима на Западу, којима је Русија далеко највећи купац. Међутим, оне ће такође погодити и руске потрошаче, изолујући их од свјетске трговине у мјери која је незапамћена у посљедње двије деценије.

Кремасти француски сиреви, аустралијске шницле и рижото са плодовима мора нису више у јеловницима ресторана након забране увоза сваке врсте рибе, меса и млијечних производа.

- Цијене ће скочити, а одређена храна ће просто нестати. Даћемо све од себе да преживимо... не знам како неки ресторани и кафићи могу уопште да постоје у оваквим околностима - казао је Алексеј Папени, чији је локал "Дјеца раја", назван по француском филмском класику, са просјечним цијенама био пун у сриједу вече.

Богатећи се док је економија јачала, захваљујући богатим енергетским резервама, Руси су од пада Совјетског Савеза 1991. године уживали у богатој понуди хране и јели су са апетитом генерације која је још памтила времена када су излози у продавницама били празни као и улице након заласка сунца. Суши је нарочито популаран широм земље, а чак је и на јеловницима бројних италијанских и француских ресторана.

Међутим сада се може десити да ће Руси морати да науче да живе без њега. "Росинтер", један од највећих руских ланаца ресторана, који широм земље има суши локале, саопштио је да је више од 50 одсто хране коју служе увезено. Руководство очекује да санкције додатно погоршају пословну ситуацију, која је ионако у лошем стању, након што је политичка нестабилност гурнула економију у рецесију.

- Ситуација је прилично тешка. Очекује нас доста посла у смислу измјене менија и постављања нових цијена - казала је портпарол "Росинтера" Елена Мазур.

Један од власника суши штандова је био конкретнији.

- Не постоји руски лосос. Ефекат санкција је на Западу већ опипљив. Европске фирме које се баве производњом млијечних производа зауставиле су производњу сира и путера за Русију, а очекује се да ће цијене норвешког лососа пасти за десет одсто ове седмице. Међутим, експерти кажу да ће и руски потрошачи претрпјети финансијски ударац, будући да ће увоз из САД и ЕУ постепено замијенити скупљи производи из других земаља.

Губитак страних специјалитета ће највише погодити руску средњу класу.

Један ресторан у Јекатеринбургу је већ понудио специјални "санкционисани јеловник" са искључиво руским јелима.

- Драго ми је да више нисмо малтретирани дјечак. Било је крајње вријеме. Неће бити острига, али снаћи ћемо се. Живјећемо и без тога - казао је власник ресторана Андреј Делос.

И мада се руски фармери надају да ће профитирати из губитка западних извозника, други у прехрамбеној индустрији су скептични поводом тога да локални произвођачи могу попунити празнину.

Неки истичу колико је требало руској фармерској индустрији да се опорави од хаотичних година сиромаштва, након пада совјетског система, када је стока масовно ишла у кланице због недостатка сточне хране.

- Да бисте произвели толико млијека прво морате да одгојите краву. Без обзира на то колико се молите, телету су потребне три године да порасте - казао је Павел Грудинин, директор једне државне фарме. Ипак, други су оптимисти. Управник фарме Виктор Зубенко је задовољан због прилике да прода више својих производа.

- Не могу рећи да смо ове санкције очекивали, али смо им се надали - казао је Зубенко, стојећи поред непрегледног поља кромпира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана