Шта је нови Амерички сан?

Aгенције
Шта је нови Амерички сан?

Велики број Американаца је током ове кризе редефинисао појам "америчког сна".

Незадуженост код банака је нови амерички сан, сматра сваки четврти Американац стар од 18 до 24 година, показује истраживање Credit.com.

"Шокантно је да мањи број њих сања о посjедовању куће, што је идеал на којем је изграђена ова нација".

Амерички сан је некада подразумjевао просjечан брачни пар са двоје дjеце на факултету, лијепом кућом са двориштем у предграђу, двоје кола, псом или мачком, али најважнија позната у овој једначини је била – посједовање (куће).

Кућевласништво је дубоко укорењено у америчком менталитету. Још најранији закони давали су бирачко право посједницима земље, које је дуго важило. Власништво над некретнином дуго је представљано као доказ удјела у друштву, написали су Виљем М. Рох и Хери Л. Вотсон у уводу за књигу Chasing thr America Dream> New Perspectives on Affordable Homeowneship.

Сада међутим Американци мисле другачије, њих 27,9 одсто сматра да је амерички сан одлазак у пензију са 65 година, 18,2 одсто и даље мисли да је то посjедовање куће, док њих 23 одсто сања о томе да се ослободи дуговања банкама.

Сан просjечних Американаца данас је, не слава, не богатство, већ основна финансијска стабилност. Можда на ово утиче осjећај безнадежности који имају "до гуше" задужени Американци – сваки шести анкетирани рекао је да има утисак да се до краја живота неће извући из дугова.

Још једно истраживање – о избору љубавних партнера на основу њихове финансијске стабилности - потврдило је ову тезу. Наиме, испитаници се сви слажу око једног, да им не треба презадужени, "финансијски неодговоран" партнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана