Шта је аквамација, коју је Туту изабрао умјесто кремације?

Танјуг
Foto: Танјуг

Аквамација или „алкална хидролиза”, којој су били подвргнути посмртни остаци јужноафричког надбискупа Дезмонда Тутуа на његов лични захтјев, представља еколошку алтернативу кремацији, наводи Си-Ен-Ен.

Ријеч је процедури у којој се „комбинација протока воде, одређене температуре и алкалности користи за убрзавање разградње органских материјала”, наводи се на веб страници америчке компаније „Bio-Response Solutions” која је специјализована за овај процес.

„Овај процес користи 90 одсто мање енергије од кремације пламеном и не емитује никакве штетне гасове са ефектом стаклене баште”, наводи се на том сајту.

Алкална хидролиза се понекад назива и кремирањем без пламена, према Асоцијацији за кремацију Северне Америке (ЦАНА).

Тијело се ставља у машину за алкалну хидролизу, која се састоји од херметичке коморе напуњене раствором од воде и алкалних хемикалија.

Комора се затим загријава, растварајући тијело и остављајући за собом само кости, наводи се на веб страници ЦАНА.

Када се кости осуше, могу се уситнити.

„Процес резултира са око 32 одсто више кремираних остатака него код кремирања на пламену и може захтијевати већу урну”, наводи ЦАНА.

Дезмонд Туту, познат широм свијета по својој здушној борби против апартхејда и добитник Нобелове награде за мир, сахрањен је у недјељу на приватној служби у катедрали Светог Ђорђа у Кејптауну, где је положен његов пепео.

Тутуово тијело је, на његов захтјев, било подвргнуто аквамацији, потврдила је јужноафричка англиканска црква за Си-Ен-Ен.

Туту је био страствен по питању заштите животне средине, а током свог живота је одржао много говора и написао огроман број чланака о потреби да се дјелује у борби против климатске кризе.

Поред тога што је тражио еколошки прихватљиву алтернативу за кремацију, Туту је такође предузео и друге кораке како би осигурао да његова сахрана буде скромна као што је био његов животни стил.

Како је захтјевао, његово тијело било је положено у једноставан ковчег од боровине, који је био „најјефтинији доступан“, саопштиле су његове фондације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана