Шта ће бити на UNESCO-вој листи свјетског насљеђа?

Танјуг
Шта ће бити на UNESCO-вој листи свјетског насљеђа?

Шест древних сиријских мјеста као и Велики корални гребен у Аустралији могли би да се нађу на листи угрожених мјеста у тренутку када UNESCO почиње годишњу сесију посвећену свјетском насљеђу.

Главни задатак Организације УН за науку, образовање и културу биће да одлучи да ли је 31 предложено мјесто од "изванредне вриједности за свијет".

Око 1.300 делегата учествоваће на десетодневној конференцији у Камбоџи која је данас отворена у Пном Пену говором премијера Хун Сена.

Конференција ће бити затворена у комплексу храмова Ангкор у Сијем Рипу, пише АФП.

Разговор о новим члановима листе 962 мјеста свјетског насљеђа почиње у четвртак.

- Око 15 мјеста ће највјероватније бити уписано али, као што знате, комитет је независтан тако да је та цифра само процјена - рекао је новинарима портпарол UNESCO-а Рони Амелан.

Он је рекао да је број номинација смањен пошто је Вијетнам повукао свој пројекат да Кат Тијен национални парк буде стављен на листу свЈетског насљеђа, јер не испуњава критеријуме.

На састанку ће бити ријечи и о мјестима која су на листи свјетског насљеђа и која су под пријетњом.

Грађански рат у Сирији, гдје је настрадало 93.000 особа, а бројна мјеста су уништена, представља велику пријетњу за мјеста која се налазе на листи свјетског насљеђа.

Древни градови Алепо, Дамаск и Босра су међу онима који су оштећени у сукобима, а UNESCO процјењује да је Алепо нарочито угрожен и оштећен.

Амелан је рекао да у UNESCO-у преовладава "веома дубока забринутост" због ситуације у земљи, али да се не зна какве ће акције комитет предузети.

Велики корални гребен такође се разматра за упис на листу св,етског насљеђа.

UNESCO наводи да су студије показале да је "значајан дио гребена у протеклих 27 година изгубљен због олуја, промјена климе и велике популације морских звијезда".

И поред забринутости због квалитета воде и планова изградње у тој области, прелиминарни извјештај препоручује да се са убацивањем на листу сачека док се не спроведу планирана побољшања.

Најпознатији од кандидата су планина Фуџи, највиши врх Јапана са 3.776 метара и национални амблем, као и Етна - највиши активни вуклан у Европи.

Међу кандидатима су и намибијска пустиња, виле Медичијевих у Тоскани, православне цркве у пољским и украјинским Карпатима, канадско рибарско село Ред Беј које су основали баскијски китоловци у 16. вијеку.

Агадез, културни центар Туарега сјеверозападне Африке основан прије 14. вијека и познат по величанственим структурама укључујући Велику џамију, султанову Палату и пијаце камила и сребра такође је један од кандидата за UNESCO-ву листу свјетског насљеђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана