Српски ресторани апсолутни хит у Русији: Гости поједу и по три тегле ајвара

Новости
Српски ресторани апсолутни хит у Русији: Гости поједу и по три тегле ајвара

Док је више од хиљаду власнику московских ресторана и кафетерија било присиљено да због економске кризе у минулих годину дана стави катанац, број српских ресторана у Москви и даље расте, пишу "Вечерње новости".

У Русији се на Кавказу хвале да имају бољи роштиљ од српског. Имају и они "шашлике" (ражњиће) и "кебаб", али да то Срби праве укусније и боље доказ је то да су у српским ресторанима више од 80 одсто гостију Руси.


Већина српских кувара у Москви тврди како је месо у Србији знатно укусније и боље од оног које набављају у руском главном граду.

"Тачно је да је наша јагњетина, али и друго месо, укусније од овог које набављамо у Русији, јер је трава код нас сочнија. Али и овде се може набавити квалитетно месо, тако да наша пљескавица и други специјалитети са роштиља нису ниша лошији од оних у добрим београдским ресторанима", рекао је искусни кувар Мики Јовановић који је у Москву дошао 2001. године.

Да би одржали висок квалитет српских специјалитета власници ресотрана "Југос" из Србије довозе ајвар, купус, пршуту, кајмак и још неке друге производе.

"Гости у нашим ресторанима годишње поједу три тегле ајвара који довеземо из Србије. Морамо да довозимо и кисели купус јер руске сорте немају ону еластичност листова као код нас, да кувар лако може да савије сарму", рекао је Београђанин Младен Дошљак који ради у Москви.

Што се тиче алкохолних пића из Србије Руси највише воле нашу домаћу дуњу и траварицу.

Власници наших ресторан у Москви заслужују похвале не само као одлични промотери српске кухиње, већ и зато што сви заслужују велику награду за фер-плеј.

"У огромној Москви са 16 милиона становника, има места за све нас који желимо да се бавимо угоститељством. Сви наши ресторани се по нечему разликују и имају своју публику", рекао је Дошљак.

Међутим, ипак постоји један заједнички проблем, а то је висока цијена кирије локала који изнајмљују.Али, економске кризе долазе и одлазе, па се српски угоститељи надају да ће српска пљескавица, ћевапи и мућкалица преживјети тешка времена, пишу "Новости"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана