Српски фотограф свједок на вјенчањима у Њујорку

Тања Милаковић
Српски фотограф свједок на вјенчањима у Њујорку

Стотине људи се сваког дана вјенча у њујоршкој општини. Неки парови забораве цвијеће, други прстење, али без једне ствари не могу – свједока (кума).

И ту на сцену наступају Горан Вељић и Браулио Куенца. Њих двојица, који су заправо свадбени фотографи, били су и свједоци на венчању хиљада парова, што је дужност која им омогућава истовремено да рекламирају своје услуге и буду дио најсрећнијег дана у животу већине парова.

- Сваки пут када сте под стресом или тужни требало би да дођете у градску општину на вјенчања - рекао је агенцијама 43-годишњи Вељић из Србије и нагласио да ужива што је "у атмосфери љубави и среће".

Куенца са 20 година искуства као фотограф и Вељић са четири године рада видјели су готово све врсте церемонија које се могу замислити.

Ту је била оперска пјевачица која се срела са вјереником чим је авионом дошла из Њемачке, удала се и вратила назад, и то све у року од неколико часова. Потом, браћа која су имала дупло вјенчање, пар који није могао да се вјенча без присуства свог пса и силни Њујорчани који су превише заузети за све друго осим да се на паузи за ручак вјенчају и потом врате у своје канцеларије.

- Поента је у специјалним тренуцима. То је само минут у животу људи који значи нешто заувијек. Видјети то је нешто посебно - каже Куенца (47), који је емигрирао из Еквадора.

Куенца и Вељић су једина двојица редовних свадбених фотографа у општини. Иако су пословни ривали, добро се слажу. Куенца своје клијенте вреба на улици, а Вељић близу степеница.

- Увијек људима којима треба свједок покажемо на фотографе. Они су овдје главни ликови, дио фабрике - каже Саманта Голдсбери, која ради у цвјећари.

Ниједан од њих не наплаћује то што је свједок вјенчања, али ако парови желе да купе фотографије, Куенца наплаћује 175 долара за албум од 35 фотографија и портрет, док Вељић нуди пакете и ДВД-ове за 299 долара.

У посљедње вријеме посао цвјета. У градској општини се годишње вјенча око 20.000 парова а свадбени биро је послије реновирања 2009. проширен и уљепшан. Број церемонија је порастао и послије недавне одлуке Врховног суда да дозволи геј бракове.

Џефри Томпсон и Мајкл Проск са Флориде вјенчали су се у Њујорку јер истополни бракови на Флориди нису легални. Пошто нису из Њујорка, био им је потребан свједок.

- Тражили смо некога да нам буде свједок и Горан се понудио. То је урадио толико пута да је све изгледало као да имамо познату личност за кума - рекао је Томпсон.

Куенца и Вељић кажу да их се људи понекад сјете и приђу им на улици или у метроу.

- Сваки дан, свака церемонија су исти и различити. Њујорчани су пуни изненађења. Никада не знате шта да очекујете - рекао је Вељић.

Напад на Вељића

Српског фотографа Горана Вељића холивудски глумац Алек Болдвин, иначе познат по агресивности према папарацима, прогласио је за свог личног папараца.

Послије изласка из канцеларије за издавање дозвола за склапање брака са вјереницом Хилари, Алек Болдвин је угледао неколико папараца и бијесно почео да удара Вељића.

- Пошто сам га тада сликао, имао сам већу медијску пажњу него било ко од наших људи у САД. Био сам на свим ТВ станицама, а највеће изненађење за моје комшије и мене било је то што су испред зграде у којој живим чекале ТВ екипе да добију мој ексклузивни интервју. Било је као на филму - рекао је Вељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана