Српске кломпе за руске љекаре

срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Тржишту Руске Федерације до краја године биће испоручено 90.000 пари обуће за специјалне намјене, произведених у Србији за љекаре, медицинско особље и продавце у трговинском ланцима.

Извозне уговоре, уз подршку Привредне коморе Србије (ПКС), потписало је пет домаћих компанија са дистрибутером "Еталон центар" из Москве, а сљедеће године очекује се извоз у Русију око 250.000 пари ове врсте обуће, саопштено је из ПКС. Директор представништва ПКС у Москви Дејан Делић рекао је да је од јула у Русију извезено 50.000 пари обуће, те да се очекује да ће у 2022. години укупан извоз српске одјеће и обуће за специјалне намјене, преко холдинга "Еталон центар", премашити четири милиона евра.

"С обзиром на потенцијал пласмана обуће и одјеће у Русију, изазов за наше произвођаче и извознике биће ангажовање и обучавање нових радника и експерата", навео је Делић. Он је напоменуо да ће стабилан извоз дати сигурност даљем проширењу производних капацитета и реализацији извозних послова у чему ће компаније имати пуну подршку Представништва ПКС у Русији. Делић је и најавио учешће компанија из Србије на Међународном сајму безбједности и заштите на раду почетком децембра у Москви.

"Бренд српских производа популаран је у Русији јер потрошаче асоцира на квалитет и традицију производње, у шта смо се и уверили током састанака са представницима привреде и посета компанијама у Србији", рекао је Делић. Према његовим ријечима, планови за сљедећу сезону су даљи пласман српске обуће за медицинске установе и апотеке, затим дјечије одјеће и обуће, анатомских уложака, камуфлажне и модне одјеће специјализоване за лов и риболов.

Власник руског холдинга "Еталон центар" Денис Осипов рекао је да овај холдинг планира да из Србије увози радну и заштитну обућу за вариоце и ватрогасце. "Анализираћемо и подстицаје државе усмјерене ка проширењу домаћих производних капацитета и отварање сопствене производње текстилних производа за специјалне намијене ради извоза на трећа тржишта", истакао је Осипов. Српски извоз у Русију у првој половини ове године повећан је за 17 одсто и премашио је 520 милиона долара, а очекује се до краја године да буде већи од милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана