Срби масовно купују станове у Грчкој: Помама и за другим дестинацијама

ГС
Срби масовно купују станове у Грчкој: Помама и за другим дестинацијама

Грађани Србије су прошле године купили око 15.000 некретнина само на Халкидикију.

Сада влада помама за становима у Трсту и на бугарском приморју, јер су објекти јефтинији чак и од оних у Грчкој. Процедуре се не разликују битно од оних које важе за домаће становништво, пише РТС.

Иако је као једна од дестинација у којој због повољних цијена све више грађана купује станове Трст, Грчка је земља у којој су Срби прошле године купили невјероватан број некретнина.

У Београду гарсоњера, у Турској 50 квадрата на мору – за исте паре

"Само прошле године у Грчкој и то само на Халкидикију је продато око 15.000 некретнина. Срби углавном купују станове, а неки просијек цијене је од 1.350 до 2.000 евра по квадрату. То је неки нижи ранг цијена", истиче Александра Јовановић, агент за продају станова у Грчкој.

Ако желите да купите стан у Грчкој сем новца потребно је да нађете и добру агенцију која ће посредовати у куповини. Иако је могућност дупле продаје минимална, агенције имају преводиоце, правнике, контакте са нотарима.

"Када се купује некретнина плаћа се три посто порез. Конкретно, један стан што сам прошле недјеље имала, што сам продала 55 квадрата у центру Солуна, на годишњем нивоу је порез 140 евра", наводи Јовановићева.

На цијене у Италији утиче више фактора

Испоставило се и да је јефтиније пазарити стан у Милану, него у Београду. Ипак, цијене у Италији су нешто више него у Грчкој, а процедуре компликованије, наводи РТС.

Да бисте уопште купили некретнину потребна је боравишна дозвола, сем ако не живите у Италији дуже од три године. Ако сте само повремено у овој земљи мора да постоји уговор о реципроцитету.

Цијена опет зависи од више фактора.

Сања Лучић дописница РТС-а из Италије, каже да је просјечна цијена некретнина у тој држави око 1.855 евра.

"Међутим оне драстично варирају од сјевера до југа земље, од дијелова града, као и којој енергетској класи припада стан и многих других фактора", објашњава Лучићева.

Наши грађани се све чешће одлучују и за куповину некретнина и у Бугарској углавном у градовима на мору, јер су објекти јефтинији чак и од оних у Грчкој. Процедуре се не разликују битно од оних које важе за домаће становништво, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана