Спремите паре и стомаке за пиво и кобаје

Агенције
Спремите паре и стомаке за пиво и кобаје

Један од најпознатијих фестивала пива у свијету - Октоберфест одржава се у Минхену и ове године почиње 22. септембра и трајаће до 7. октобра. Пиво, кобасице, џиновске переце, рингишпили, трубачи и шатори у којима се точи пиво, већ 202 године представљају добар повод за забаву милиона људи.

Нијемци Октоберфест називају Фолксфест, што у преводу значи вашар или народни фестивал, јер је сама манифестација комбинација фестивала пива и вашара који има препознатљива обиљежја попут церемоније отварања. Фестивал ће почети у 11 часова у центру Минхена, одакле ће поворка кренути у шетњу градским улицама, а дефиле ће се завршити на Терезиној ливади гдје се, у ствари, традиционално одржава Октоберфест.

Ове године ће на пољани од 42 хектара простор за Октоберфест бити упола мањи зато што се у исто вријеме одржава и традиционални пољопривредни сајам, али организатори истичу да ће бити довољно мјеста за све посјетиоце.

За вријеме Октоберфеста постављене су шатре познатих гостионичара, у којима се пије и весели, а славље тачно у подне традиционално отвара градоначелник пробијањем првог бурета са пивом у Шотенхамеловој шатри уз повик "Славина је постављена!".

На овом импресивном фестивалу постави се 14 огромних шатора са 100.000 места за сједење, попије се 5,5 милиона литара пива и испржи више од 600.000 комада пилетине. За јело је на располагању много различитих врста њемачких кобасица "вурст", од којих је најпознатија франкфуртска, али на менију ћете наћи и резанце, кисели купус, палачинке с јабукама.

Поред пива, доступна су и друга пића, а само вина има више десетина врста. Пиво се радним данима служи од 10 до 22.30 сати, а викендом од 9 до 22.30 и испод шатора је забрањено пушење. Цијене пива ће ове године бити од 9,30 до 9,50 евра за литар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана