Шпански умјетник без граница: Грађевине претвара у дјела архитектонске фикције

ГС
Шпански умјетник без граница: Грађевине претвара у дјела архитектонске фикције

Архитекти су понекад ограничени инжињерингом.

Заузврат, инжињери су лимитирани границама физике. Стога је можда свијет виртуалне умјетности најбољи за помјерање граница архитектонске маште.

Нова врста дигиталних умјетника сада комбинује фотографију са техникама манипулације како би савијали, увијали и искривљавали грађевине по својој вољи, пише ЦНН.

Њихове илузије изгледају надреално, али свеједно су уско повезане са футуристичкиом погледима на архитектуру. Очекује ли нас можда нешто слично у будућности?

Шпански умјетник и фотограф Виктор Енрих почео је трансформисати фотографије грађевина приликом путовања у латвијску пријестолницу Ригу. Тако је настала прва фотографија из његовог серијала под називом “Портрети града” на којој је Енрих један од градских мостова развукао према небу под углом од 90 степени.
На осталим фотографијама Шпанац је извијао блокове, балконе, улице те стварао невјероватно високе торњеве.

Након што је радио више од десет година као визуализатор за архитектонске фирме у Барцелони, Енрих је већ био упознат са софтвером за 3Д моделирање којим се користио за уређивање његових слика.

“Мислио сам да је вријеме да почнем користити технике које сам научио, али на улици. Престао сам са својим послом и почео сам експериментисати са истим алатима, без икаквог одређеног циља осим да истражим могућности”, казао је Енрих чије фотографије су до сада обишле цијели свијет.

За моделирање само једне фотографије Енриху су потребне три седмице, иако је на фотографији једног хотела у Минхену, која се састоји од 88 различитих облика, радио чак осам мјесеци.

Говорећи о архитектонској фикцији као новом стиллу, умјетник из Брисела Хавијер Делорy истиче да овакви умјетнички приступи архитектуру чине популарнијом код новајлија.

“Посљедњих година прилично је много умјетника који раде на сликама архитектуре користећи се рачунарским алатима”, каже Делорy.

Иако Енрих често зна испровоцирати јавност својим фотографијама, као с оном када је приказао Бијелу кућу у чврстом злату са великим натписом “Трамп” у стилу Бродвеја, његова умјетност одушевљава људе.

“Можда оно што покушавам учинити јесте да позовем људе да се забављају са мном, да позовем људе у свој свијет”, поручио је Енрих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана