Шокантна исповјиест дјевојчице која се удала с 13 година

Aгенције
Шокантна исповјиест дјевојчице која се удала с 13 година

Ужасна статистика Светске здравствене организације каже да је чак 14,2 милиона дјевојчица испод 15 година приморано или изманипулисано да ступи у брак.

Минес из афричке државе Малави живјела је у тешком сиромаштву са баком, а онда је упознала упознала човјека који јој је обећао бољи живот

"То се десило када сам имала само 13 година. Мој пријатељица је тада већ била удата, па су и на мене вршили притисак", почиње своју исповијест данас петнаестогодишња дјевојчица.

Иако звучи несхватљиво, Минес је добровољно пристала да се уда за човјека који је могао да јој буде деда.

Нажалост, она није усамљен случај. Према извјештају Свјетске здравствене организације чак 14,2 милиона дјевојчица испод 15 година на неки начин је приморано је да ступи у брак. Највише оваквих случајева дешава се у Индији, на Блиском истоку, као и у већем дијелу Африке посебно у Нигерији, Централноафричкој Републици и Малавију.

Посљедице ових догађаја су ужасне. Осим немогућности за даљим школовањем и ускраћивањем дјетињства, дјевојчице трпе трауматична сексуална искуства и често су изложена злостављању, а изгледи за бољим животом све су мањи.

Штавише, водећи узрок смрти дјевојака између 15 и 19 година у овим земљама су компликације на порођају.

"Случај дјевојчица које ступају у брак представља невјероватно кршење људских права и ускраћивање њиховог права на образовање, здравље и даљи просперитет", каже Бабатунде Осотимејн, један од представника Уједињених Нација – "Дјевојчице које се удају до 15. године никада неће моћи да остваре своје потенцијале"

За Минес која је живјела у сиромаштву са својом баком живот у браку, па и са само 13 година звучао је као улазница за бољи живот. Једног дана јој је пришао старији човјек који ју је убеђивао да се вејнчају и обећавао бољи живот, као и то да никада више неће бити гладна.

Ипак, живот у браку није био онакав какав је очекивала. Не само да је њен супруг био алкохоличар, већ је скривао новац па је његова млада невјеста и даље остајала гладна. Он јој није дозвољавао да се врати код баке.

"Жалим због онога што сам учинила. Жеља ми је била да наставим с образовањем, али тада сам заиста била немоћна и није било никога да ме подржи. Вратила сам се у школу и разговарала са учитељицом која ме је посавјетовала да помоћ потражим у једној од организација за заштиту дјеце", прича она.

Ужаснути Минесиним годинама и причом радници организације Child Protection Commitee помогли су Минеси да напусти супруга тако што су један дан дошли код ње и саопштили јој да је положила све испите, те да је одабрана за упис у једну од најбољих школа у региону. Обећали су да ће јој платити један дио школовања.

"Тако сам одлучила да побјегнем док муж није био код куће. Била сам уплашена да ће ме тражити, али га никада више нисам видјела"

Будући да Минеса није усамљен случај локалне вође су предложиле нова правила у покушају да смање број дјевојчица које ступају у брак и подстакну их на образовање.

"У прошлости нам је сопствена култура налагала да године дјевојчица уопште нису битне за ступање у брак. Дјевојчице су се сматрале благом. Ако је дјевојчица рођена у породици отац се сматрао богатим човеком", објашњава Максон Макабоко, лидер провинције Каронга у Малавију.

Док многа дјеца трпе непоправљиву штету ова прича за Минесу има срећан крај. Вратила се у школу и радује се новим изазовима, а каже да јој је сан да постане рачуновођа.

"Двије моје вршњакиње су планирале да се удају, али сам им испирчала своју причу која их је шокирала па су одустале", закључује Минеса.

На ову тему снимљен је и филм "Tall as the Baobab Tree" који је освојио бројне награде на филмским фестивалима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана