Снимљена луксузна јахта Ким Џонг-уна: Олимпијски базен, тобогани, двоспратни салон...

Танјуг
Снимљена луксузна јахта Ким Џонг-уна: Олимпијски базен, тобогани, двоспратни салон...

ПЈОНГЈАНГ - Највећа луксузна јахта у власништву сјевернокорејског лидера Ким Џонг-уна, која садржи олимпијски базен, два тобогана и двоспратни салон, испловила је из луке у граду Вонсан, показују сателитски снимци.

Како преноси Радио "Free Asia", није познато да ли се Ким или његова породица налазе на јахти, коју су сателити сликали крајем јуна и почетком овог мјесеца.

Осим тога, сјевернокорејски лидер посједује још три јахте, дужине 50, 55 и 60 метара.

Ови бродови су набављени 1990-их, за вријеме владавине његовог оца и претходника Ким Џонг Ила, прије него што су уведене санкције Сјеверној Кореји.

Санкције, донијете након првог нуклеарног теста Сјеверне Кореје 2006. године, имају за циљ да лише Пјонгјанг готовине и ресурса који би могли да буду усмјерени у нуклеарне и ракетне програме. 

Такође, санкције треба да спријече породицу Ким и другу сјевернокорејску елиту да дођу до луксузне робе.

Ипак, Ким Џонг-ун је недавно увезао луксузне аутомобиле, укључујући руски "аурус сенат" и њемачки "мерцедес-бенз мајбах".

''Проблем са међународним санкцијама против Сјеверне Кореје је у томе што оне утичу на цјелокупну националну економију, али не утичу на вишу класу. Богати увозе онолико луксузне робе колико желе користећи разне агенте или псеудониме'', рекао је Брус Сонгхак Чанг, истраживач на Јужнокорејском институту за сигурност и стратегију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана