Снимци галије „Сан Хозе“ поткрепљују тврдње историчара да њено благо вриједи милијарде долара

ГС
Foto: Принтскрин

Колумбијски поморски званичници који спроводе подводна истраживања давно потопљене шпанске галије „Сан Хозе“ открили су још двије древне олупине брода у близини, објавио је предсједник Иван Дуке.

Олупина шпанске галије „Сан Хозе“, за коју историчари сматрају да је „Свети грал“ поморске археологије и да носи благо које би вриједило милијарде долара, потонула је 1708. у близини карипске луке Картахена у Колумбији.

Извлачење олупине и њеног блага био је предмет вишедеценијских судских спорова.

Батискаф на даљинско управљање доспио је до дубине од 900 метара, и забиљежио јединствене снимке потопљеног блага које су новинарима на конференцији за медије представили колумбијски предсједник Иван Дуке и поморски званичници.

Међутим, приликом овог зарона, подводно возило је у близини открило још две олупине – колонијални чамац и шкуну за коју се сматра да је отприлике из истог периода када је Колумбија водила рат за независност од Шпаније, прије неких 200 година.

„Сада имамо још два открића у истој области, која показују друге могућности за археолошка истраживања“, рекао је командант морнарице адмирал Габријел Перез. „Дакле, посао тек почиње“.

Објављени снимци нуде најдетаљнији увид до сада о врсти блага које се налазило на галији „Сан Хозе“ – златне полуге, дукати, топове израђене у Севиљи 1655. и нетакнути кинески сервис посуђа, преноси РТС.

Археолози из морнарице и владе раде на утврђивању поријекла блага на основу натписа, наводе званичници.

„Идеја је да се олупина обнови и да се обезбиједе одрживи механизми финансирања за будућа истраживања“, навео је предсједник Иван Дуке. „На овај начин штитимо благо, баштину галије „Сан Хозе“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана