Смрт младе Британи подјелила Америку

Агенције
Смрт младе Британи подјелила Америку

Над неизлечиво болесном женом од рака мозга 2. новембра извршена је еутаназија у америчкој држави Орегон.

Случај Британи Мајнард (29) изазвао је жучну дебату широм САД о оправданости еутаназије, која јој је извршена у Орегону, гдје је смрт уз асистенцију љекара у случају неизлечивих болести законски дозвољена.

Мајнардова је умрла мирно у суботу у свом дому, окружена најмилијима, рекао је Шон Кроули из једне групе која се залаже за легализовање еутаназије.

Њој је рак мозга дијагностификован 1. јануара ове године и љекари су јој тад рекли да има шест мјесеци живота.

Прије неколико недјеља, Британи Мајнард је рекла да ће узети смртоносну ињекцију 1. новембра, само неколико недјеља прије 30. рођендана. Прошле недјеље је, међутим, рекла да би могла то да одложи, али је, напослетку, ипак поступила по првобитном плану.

Кроули је навео да је Мајнардова "трпјела веома честе и дуготрајне нападе, тешке главобоље и болове у врату, и симптоме као код можданог удара".

Како су јој се симптоми погоршавали, одлучила је да се подвргне еутаназији.

Прије смрти, трудила се да живи пуним плућима, те је прошлог мјесеца заједно с мужем посјетила Гранд кањон, једну од дестинација са своје листе жеља.

Она је била у фокусу пажње цијеле земље од како је објавила да су се њен муж и она из Калифорније преселили у Орегон како би могла да се подвргне еутаназији.

Поједине вјерске групе и појединци оштро су се успротивили њеној одлуци, наводећи да би она могла лоше да утиче на друге младе људе који су такође неизлечиво болесни.

Орегон је прва америчка савезна држава која је одобрила еутаназију, право да неизљечиво болесни људи приме смртоносну ињекцију коју им је прописао љекар.

Више од 750 људи искористило је право на еутаназију у Орегону од 31. децембра 2013. Просјечна старост оних који су на тај начин себи прекратили муке је 71 година. Само шест људи било је млађе од 35 година.

Да би некоме у Орегону могла да буде извршена еутаназија, он мора да докаже да живи у тој америчкој савезној држави.

Становници Орегона изгласали су легализацију еутаназије 1994, а 1997. су потврдили ту одлуку са 60 одсто гласова "за".

Још четири америчке савезне државе одобравају еутаназију: Вашингтон, Монтана, Вермонт и Нови Мексико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана